Vjera Crkva SDM: Pješice iz Slovačke do Krakowa
Crkva Vjera

SDM: Pješice iz Slovačke do Krakowa

Na stotine mladih diljem Republike Slovačke, ovih se dana pripremaju za hodočašće – pješke će se zaputiti prema Krakowu, kako bi tamo s mladima iz cijelog svijeta, u zajedništvu sa Svetim Ocem, proslavili Svjetski dan mladih, koji se u tom poljskom gradu održava od 26. do 31. srpnja, pod geslom: „Blago milosrdnima jer će zadobiti milosrđe“ (usp. Mt 5,7).

Do Krakowa ima nekoliko stotina kilometara, zavisi odakle se polazi, a mnogi mladi namjeravaju se tamo zaputiti drugim sredstvima koja su im na raspolaganju. Mladi su se za ovaj događaj pripremali mjesecima. Posebna pak i duhovna priprava bila je usredotočena na različite vidike milosrđa i trajala je cijelu godinu, a zaključena je sada, sredinom lipnja.

Svjetski dan mladih održava se u gradu koji je iznjedrio dvoje svetih: Ivana Pavla II. i Faustinu Kowalsku – rekao je za naš radio Pavol Danko, autor tekstova za duhovnu pripravu ovoga događaja te je dodao kako smo po njihovu životu, djelovanju i poruci svijetu, postupno nazreli obrise milosrđa. Svi su materijali dostupni na Internetu, uključujući i tekstove kateheza, razmišljanja, molitava, kao i mnogi drugi. Veoma smo bogati onim što nas same nadilazi – kazao je Danko.

Jedna od novosti jest i ta što su slovački salezijanci napravili aplikaciju za pametne telefone, preko koje svi mladi mogu biti informirani o novostima u pogledu same manifestacije, kao i olakšati koordinaciju  različitih sadržaja. Kako do samog događaja ostaje svega nekoliko tjedana, vrlo je korisno ako se tu uključe i mogućnosti koje nude nove tehnologije, kao što je na primjer interakcija sa sudionicima. Aplikacija nudi molitve, citate – na temu milosrđa, pisma mladima, kao i mali prigodni rječnik za poljski jezik. Ekipa mladih koji su napisali ovu aplikaciju, zaista su sposobni i nadamo se da će svojim znanjem i umješnošću pridonijeti i susljednim susretima ove manifestacije (SDM) – kazao je salezijanac Jan Holubčik.

Naravno, sudjelovanje mladih na ovom međunarodnom susretu Slovačka biskupska konferencija podupire snažno i u potpunosti. Mons. Stefan Sečka, biskup Spisa, na primjer, organizirao je prikupljanje sredstava u svim crkvama svoje biskupije, kako bi se mlade hodočasnike financijski pomoglo. U posebnom pismu, biskup je naveo da Svjetski dan mladih nije nikada bio tako blizu njegovoj biskupiji i čini se da je ovo dovoljan i dobar razlog da na njemu sudjeluju i mladi iz ove biskupije.

Izvor i foto: radiovatican.va

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.