Vjera Crkva SDM: Pješice iz Slovačke do Krakowa
Crkva Vjera

SDM: Pješice iz Slovačke do Krakowa

Na stotine mladih diljem Republike Slovačke, ovih se dana pripremaju za hodočašće – pješke će se zaputiti prema Krakowu, kako bi tamo s mladima iz cijelog svijeta, u zajedništvu sa Svetim Ocem, proslavili Svjetski dan mladih, koji se u tom poljskom gradu održava od 26. do 31. srpnja, pod geslom: „Blago milosrdnima jer će zadobiti milosrđe“ (usp. Mt 5,7).

Do Krakowa ima nekoliko stotina kilometara, zavisi odakle se polazi, a mnogi mladi namjeravaju se tamo zaputiti drugim sredstvima koja su im na raspolaganju. Mladi su se za ovaj događaj pripremali mjesecima. Posebna pak i duhovna priprava bila je usredotočena na različite vidike milosrđa i trajala je cijelu godinu, a zaključena je sada, sredinom lipnja.

Svjetski dan mladih održava se u gradu koji je iznjedrio dvoje svetih: Ivana Pavla II. i Faustinu Kowalsku – rekao je za naš radio Pavol Danko, autor tekstova za duhovnu pripravu ovoga događaja te je dodao kako smo po njihovu životu, djelovanju i poruci svijetu, postupno nazreli obrise milosrđa. Svi su materijali dostupni na Internetu, uključujući i tekstove kateheza, razmišljanja, molitava, kao i mnogi drugi. Veoma smo bogati onim što nas same nadilazi – kazao je Danko.

Jedna od novosti jest i ta što su slovački salezijanci napravili aplikaciju za pametne telefone, preko koje svi mladi mogu biti informirani o novostima u pogledu same manifestacije, kao i olakšati koordinaciju  različitih sadržaja. Kako do samog događaja ostaje svega nekoliko tjedana, vrlo je korisno ako se tu uključe i mogućnosti koje nude nove tehnologije, kao što je na primjer interakcija sa sudionicima. Aplikacija nudi molitve, citate – na temu milosrđa, pisma mladima, kao i mali prigodni rječnik za poljski jezik. Ekipa mladih koji su napisali ovu aplikaciju, zaista su sposobni i nadamo se da će svojim znanjem i umješnošću pridonijeti i susljednim susretima ove manifestacije (SDM) – kazao je salezijanac Jan Holubčik.

Naravno, sudjelovanje mladih na ovom međunarodnom susretu Slovačka biskupska konferencija podupire snažno i u potpunosti. Mons. Stefan Sečka, biskup Spisa, na primjer, organizirao je prikupljanje sredstava u svim crkvama svoje biskupije, kako bi se mlade hodočasnike financijski pomoglo. U posebnom pismu, biskup je naveo da Svjetski dan mladih nije nikada bio tako blizu njegovoj biskupiji i čini se da je ovo dovoljan i dobar razlog da na njemu sudjeluju i mladi iz ove biskupije.

Izvor i foto: radiovatican.va

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.