Karmel Iz života Karmelskog Reda Proslava Gerardova u Somboru
Iz života Karmelskog Reda

Proslava Gerardova u Somboru

U somborskoj karmelićanskoj crkvi 24. lipnja 2018. god. završena je proslava Gerardova 62. obljetnice  smrti Sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića, karmelićanina.

Za ovo slavlje prethodila je molitveno duhovna priprava u kojoj su braća  karmelićani, članovi Karmelskog svjetovnog reda i vjernici grada Sombora pripremali Duhovnom pripravom, od 18. do 23. lipnja. Svaku večer u 18,00 sati molila se sveta krunica i razmatrala otajstva krunice, u 18,30 sati je bila sv. misa i prigodna propovijed, a nakon mise molitva na grobu o. Gerarda za njegovo proglašenje blaženim.

Dana 23. lipnja 2018. god. održano je svečano slavlje za vjernike mađarskog govornog područja koju je predslavio je subotički biskup mons. Ivan Penzeš u koncelebraciji svećenika subotičke biskupije.

Na sam dan smrti o. Gerarda, u nedjelju 24. lipnja, održano je svečano slavlje. Vjernici grada Sombora i okolice te brojni hodočasnici koji su sa autobusima kao i osobnim vozilima došli iz Subotice i okolice, iz Sonte i Bačkog Monoštora, Bača, Selenče počeli su pristizati u karmelićansku crkvu već od ranog poslijepodneva. U 17,30 sati bila je krunica uz meditacije na temu svete krunice a u 18,00 dodjela nagrada djeci koja su učestvovala u ovogodišnjem literarnom konkursu na temu sveta krunica. U isto vrijeme je bila prigoda za osobnu svetu ispovijed. U 18,30 sati započela je sveta misa koju je predslavio subotički biskup mons. Ivan Pénzes s braćom svećenicima i đakonima, dok ih je još nekoliko bilo na raspolaganju za svetu ispovijed.

Prigodnu propovijed održao je vlč. Josip Štefković, župnik župe Sv. Pavla apostola u Baču, koji nas je sve prisutne pozvao da razmislimo o životu u kojem često mislimo samo na to kako da nam život bude ugodan i kako da sve uredimo, a zaboravljamo na one druge stvari u opasnosti smo da se bavimo sporednim stvarima. Razmišljajujući o onome što slijedi nakon zemaljskoga života mi popunjavamo svoj život onim što je mnogo važnije, a to je smisao i smiraj. Eto neka nam to danas bude poziv da odgovorno živimo svoj zemaljski život, da učinimo nešto veliko i za Boga i za ljude. Možda to ljudi neki puta ne primjete, ali Bog primjeti. Bitna je naša nakana i želja, bitno je što u svojemu životu stavljamo na prvo mjesto. Neka nam u svemu tome primjer i poticaj bude otac Gerard u čiju čast smo se danas i okupili.

Na kraju sv. mise biskupa, svećenike i sve hodočasnike pozdravio je o. Mato Miloš u ime karmelskog samostana i svih karmelićana.Slavlje svete mise je svojom pjesmom uzveličao  katedralni zbor “Albe Vidaković” iz Subotice. Nakon blagoslova mons. Ivan Penzeš je sa braćom svećenicima, vjernicima, hodočasnicima i mnoštvom djece i  mladih zajednički izmolio molitvu na grobu oca Gerarda.

Slavlje je nastavljeno druženjem u samostanskom dvorištu.

Piše: s. Marijana od Kraljice Karmela, priorica Karmelskog svjetovnog reda u Somboru

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.