Karmel Iz života Karmelskog Reda Svećeničko ređenje o. Tihe Radana OCD i o. Ivana Pleše OCD
Iz života Karmelskog Reda

Svećeničko ređenje o. Tihe Radana OCD i o. Ivana Pleše OCD

Po rukama zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića u subotu 9. lipnja zaređena su sedamnaestorica novih svećenika –osmorica dijecezanskih i devetorica redovničkih. Svoje „evo me“ izrekli su i o. Tiho od Kraljice mira (Radan) i o. Ivan od Presvetog Trojstva (Pleše) za Hrvatsku karmelsku provinciju svetog Oca Josipa.

Kardinal Bozanić je na početku misnog slavlja izrazio zahvalu „Kristu Gospodinu koji u našoj Crkvi nastavlja pozivati nove pastire“.

Euharistijskog slavlje kardinal je slavio u zajedništvu s pomoćnim zagrebačkim biskupima mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, redovničkim poglavarima, rektorom i poglavarima Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa te oko 200 svećenika. U svojoj homiliji kardinal je kazao da svaki put kada susrećemo mlade vjernike koji u punoj slobodi savjesti i s velikim pouzdanjem u Boga posvećuju sav svoj život Kristu, njegovu programu, predajući se, u zajedništvu i poslušnosti crkvenim poglavarima, sasvim u službi braći i sestrama po Isusovu primjeru, koji traži da najveći među nama bude kao najmanji i predstojnik kao poslužitelj (usp. Lk, 22, 26), osjećamo da se tu događa nešto veliko i odlučujuće, što je svijetu i današnjem čovjeku veoma potrebno.

Ređenike je pozvao da prije svega molitvom grade jedinstvo u sebi, da se bore da njihova duša ne postane tržište otvoreno svima i svemu: „Bdijte nad sobom i čuvajte vrata svoga srca. Ostanite slobodni kako biste mogli prepoznati pokrete svoje duše, pravodobno reagirati na rastresenost koju svijet nameće. Osigurajte vrijeme za Boga i načine da biste tražili njegovo lice i pred Njim se nalazili u tišini svoga srca. Neka vaše srce uvijek nalazi put do Presvetog Srca Isusova, tog vrela Ljubavi neizmjerne. Nemojte upasti u napast i pomisliti da se time oduzima vrijeme za pastoral. Upravo to je prvi način ispravnog pastoralnog djelovanja“, naglasio je kardinal te nastavio: „Veliki crkveni pastiri u molitvi su pred Gospodina donosili sebi povjerene duše.“

Zaključujući svoju homiliju, kardinal je ređenicima kazao kako oni nisu ljudi prošlosti, nego svećenici budućnosti: „Pozvani ste naviještati ljepotu vjere i širiti znakove novosti koji su već prisutni u svijetu i u našem hrvatskom društvu. Stoga s ovog mjesta i našim bogoslovima i svim redovničkim kandidatima i kandidaticama, kao i svima koji razmišljaju o duhovnom pozivu, ponavljam riječi ohrabrenja. Dragi mladi vjernici, s povjerenjem slijedite Božji put“, rekao je na kraju svoje homilije kardinal Bozanić.

Uslijedio je obred svećeničkog ređenja, a na kraju euharistijskog slavlja sedamnaestorica mladića podijelili su okupljenim vjernicima prvi mladomisnički blagoslov.

Zahvalni Bogu za dva nova svećenika u našoj karmelskoj provinciji, najavljujemo mlade mise naših mladomisnika: o. Tiho Radan će svoju mladu misu slaviti 24. lipnja u Kaštel Kambelovcu u crkvi svetog Mihaela arkanđela, a o. Ivan Pleše u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Križu 8. srpnja.

Izvor:  http://sites/svjetlo-vjere.com/files.zg-nadbiskupija.hr

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.