Karmel Iz života Karmelskog Reda Svećeničko ređenje o. Tihe Radana OCD i o. Ivana Pleše OCD
Iz života Karmelskog Reda

Svećeničko ređenje o. Tihe Radana OCD i o. Ivana Pleše OCD

Po rukama zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića u subotu 9. lipnja zaređena su sedamnaestorica novih svećenika –osmorica dijecezanskih i devetorica redovničkih. Svoje „evo me“ izrekli su i o. Tiho od Kraljice mira (Radan) i o. Ivan od Presvetog Trojstva (Pleše) za Hrvatsku karmelsku provinciju svetog Oca Josipa.

Kardinal Bozanić je na početku misnog slavlja izrazio zahvalu „Kristu Gospodinu koji u našoj Crkvi nastavlja pozivati nove pastire“.

Euharistijskog slavlje kardinal je slavio u zajedništvu s pomoćnim zagrebačkim biskupima mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, redovničkim poglavarima, rektorom i poglavarima Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa te oko 200 svećenika. U svojoj homiliji kardinal je kazao da svaki put kada susrećemo mlade vjernike koji u punoj slobodi savjesti i s velikim pouzdanjem u Boga posvećuju sav svoj život Kristu, njegovu programu, predajući se, u zajedništvu i poslušnosti crkvenim poglavarima, sasvim u službi braći i sestrama po Isusovu primjeru, koji traži da najveći među nama bude kao najmanji i predstojnik kao poslužitelj (usp. Lk, 22, 26), osjećamo da se tu događa nešto veliko i odlučujuće, što je svijetu i današnjem čovjeku veoma potrebno.

Ređenike je pozvao da prije svega molitvom grade jedinstvo u sebi, da se bore da njihova duša ne postane tržište otvoreno svima i svemu: „Bdijte nad sobom i čuvajte vrata svoga srca. Ostanite slobodni kako biste mogli prepoznati pokrete svoje duše, pravodobno reagirati na rastresenost koju svijet nameće. Osigurajte vrijeme za Boga i načine da biste tražili njegovo lice i pred Njim se nalazili u tišini svoga srca. Neka vaše srce uvijek nalazi put do Presvetog Srca Isusova, tog vrela Ljubavi neizmjerne. Nemojte upasti u napast i pomisliti da se time oduzima vrijeme za pastoral. Upravo to je prvi način ispravnog pastoralnog djelovanja“, naglasio je kardinal te nastavio: „Veliki crkveni pastiri u molitvi su pred Gospodina donosili sebi povjerene duše.“

Zaključujući svoju homiliju, kardinal je ređenicima kazao kako oni nisu ljudi prošlosti, nego svećenici budućnosti: „Pozvani ste naviještati ljepotu vjere i širiti znakove novosti koji su već prisutni u svijetu i u našem hrvatskom društvu. Stoga s ovog mjesta i našim bogoslovima i svim redovničkim kandidatima i kandidaticama, kao i svima koji razmišljaju o duhovnom pozivu, ponavljam riječi ohrabrenja. Dragi mladi vjernici, s povjerenjem slijedite Božji put“, rekao je na kraju svoje homilije kardinal Bozanić.

Uslijedio je obred svećeničkog ređenja, a na kraju euharistijskog slavlja sedamnaestorica mladića podijelili su okupljenim vjernicima prvi mladomisnički blagoslov.

Zahvalni Bogu za dva nova svećenika u našoj karmelskoj provinciji, najavljujemo mlade mise naših mladomisnika: o. Tiho Radan će svoju mladu misu slaviti 24. lipnja u Kaštel Kambelovcu u crkvi svetog Mihaela arkanđela, a o. Ivan Pleše u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Križu 8. srpnja.

Izvor:  http://sites/svjetlo-vjere.com/files.zg-nadbiskupija.hr

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.