Ostalo Papa svetima proglasio roditelje sv. Terezije od Djeteta Isusa
Ostalo

Papa svetima proglasio roditelje sv. Terezije od Djeteta Isusa

Poimanje moći prema svjetovnim kriterijima s jedne strane i ponizno služenje koje bi trebalo karakterizirati autoritet prema Isusovu nauku i primjeru s druge strane, međusobno se isključuju. Svijetlo svjedočanstvo novih svetaca potiče nas da ustrajemo na putu radosnog služenja braći – istaknuo je Papa na današnjoj misi kanonizacije oca Vincenza Grossija, sestre Marije od Bezgrješnog Začeća i supružnika Louis Martin i Marie-Azélie Guérin, roditelja svete Terezije od Djeteta Isusa.

Papa je istaknuo kako je Isus sluga Božji koji, prema proroku Izaiji, podnoseći patnje ispunjava Božji naum i zbog toga može razumjeti one koji pate. Njegov život i smrt, u potpunosti služeći drugima, uzrok je našega spasenja – napomenuo je Sveti Otac i zatim podsjetio na molbu apostolske braće Jakova i Ivana, da u Kraljevstvu Božjem zauzmu časna mjesta, s Isusove desne i lijeve, u skladu s njihovim hijerarhijskim viđenjem Kraljevstva nebeskog. Perspektiva im je – kako je napomenuo – još uvijek ona zemaljska.

Isus tu perspektivu uzdrmava podsjećajući ih na svoj put, na kalež patnje koji ima piti te da on nije vlastan posjesti ih s lijeve i s desne u Kraljevstvu, nego Otac nebeski. Tako apostolima daje do znanja da mogu do konca biti povezani s njegovom sudbinom patnje, svejedno im ne jamčeći počasna mjesta. Isusov odgovor – kako je naglasio Papa – poziv je da ga slijedimo na putu ljubavi i služenja, odbacujući svjetovnu napast da hlepimo za prvim mjestima i zapovijedamo drugima.

Isus im naprotiv nudi sebe kao uzor koji imaju nasljedovati. U njemu pronalazimo novu perspektivu: “Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj položi u otkup za mnoge”. Isus, kako je rekao Papa, ima moć ukoliko je sluga; slavu, ukoliko se može poniziti i kraljevski autoritet, ukoliko je spreman na potpuno darivanje života. Nespojive su, štoviše, ambicije i karijerizam s nasljedovanjem Krista; nespojivi su čast, uspjeh, slava i zemaljski trijumfi, s logikom Krista raspetoga. Međutim, spojivi su Isus i naša patnja, kako nas podsjeća i poslanica Hebrejima, prema kojoj je Isus vrhovni svećenik koji je u svemu nama sličan, osim u grijehu.

 Isus je – naglasio je papa Franjo – svećenik milosrđa i suosjećanja. Iznutra poznaje naše teškoće i ljudsko stanje. Činjenica da nije okusio grijeha ne sprječava ga da razumije grješnike. Njegova slava nije u ambiciji ili žeđanju vlasti, već u ljubavi prema čovjeku, dijeljenju njegovih slabosti i pružanju ozdravljujuće milosti; u praćenju s beskrajnom nježnošću čovjekov nespokojan put. Svi možemo primiti ljubav iz Isusova otvorenog Srca. Podsjećajući na primjer novoproglašenih svetaca, papa je Franjo na koncu istaknuo da i mi možemo postati kanali njegove ljubavi i suosjećanja, osobito prema onima koji pate i koji su usamljeni.

Izvor: www.radiovatican.hr

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.