Ostalo Duhovitosti ‘dobrog pape’ Ivana XXIII.
Ostalo

Duhovitosti ‘dobrog pape’ Ivana XXIII.

Sveti papa Ivan XXIII. 1959. god.

Papa Ivan XXIII (Angelo Giuseppe Roncalli) koji je sazvao Drugi Varikanski Koncil dobio je nadimak “Dobri Papa”, upravo radi svoje ljubaznosti, jednostavnosti i duhovitosti. Poznat je po svome humoru i anegdotama iz života:

·      ”Mi, ovdje na zemlji ne treba da se ponašamo kao čuvari muzeja već treba da obrađujemo rascvjetani vrt života i pripremamo se za slavnu budućnost”

·      Kada je posjetio jednu bolnicu, upita malog dječaka što želi postati kada odraste. Mali dječak je odgovorio kako bi volio biti ili policajac ili papa. “Ja bi na tvome mjestu postao policajac”, reče Ivan XXIII. “Jer svatko može postati papa, pogledaj samo mene!”

·      “Često se puta probudim u noći i počinjem razmišljati o ozbiljnim problemima u svijetu i kažem sebi, kako bi trebao porazgovarati s papom o tim problemima. Drugog dana kada se probudim, sjetim se da sam ja zapravo papa.”

·      Jednoga dana je Sveti Otac odlučio posjetiti prijatelja u bolnici Duha Svetoga. Tada ga dočeka časna sestra i pozdravi: “Sveti Oče, ja sam poglavarica Duha Svetoga.” On odgovori: “Blago vama! Ja sam samo Njegov sluga.”

·      Nakon što su Angela Roncallija izabrali za novog papu, on bi šetao ulicama Rima. Jedna žena koja je prolazila pokraj njega reče prijatelju, “O Bože, kako je debeo!” On se okrenu prema njima i odgovori: “Ženo draga! Vjerujem da razumijete da konklave nisu natjecanje za ljepotu.”

·      Dok je Ivan XXIII. bio apostolski nuncij u Parizu, pozvali su ga na svečani ručak. Tada je sjedio pokraj jedne lijepe gospođe, naprosto previše razgoljene. Nakon što je doneseno voće na stol, on uzme jednu te je pruži gospođi pokraj sebe. Ona se začudila, no on doda: “Izvolite uzeti, gospođo. Eva je opazila da je gola tek kada je pojela jabuku.”

·      Jedan vatikanski dužnosnik je rekao Svetom Ocu, da je “apsolutno nemoguće” sazvati Drugi vatikanski sabor 1963. godine. “Dobro, onda ćemo ga sazvati u 1962.” I tako je i učinio.

·      Kao kardinal i patrijarh Venecije, budući papa je razgovarao sa jednim bogatim stanovnikom grada:”Vi I ja imamo nešto zajedničko – novac! Vi ga imate mnogo a ja ga uopće nemam. Razlika je u tome što se ja zbog toga ni malo ne brinem.”

Uredio: Robert Semnic, prof. dr. med.

Izvori: bitno.net, ncronline.org

Slika: By Unknown – Files from the Patriarchate of Venezia (Venice), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53882444

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.