Vjera Papa govori Papa: Radost se rađa iz poslušnosti Duhu Svetomu
Papa govori Vjera

Papa: Radost se rađa iz poslušnosti Duhu Svetomu

Treba se pokoravati a ne opirati Duhu Svetomu – istaknuo je papa Franjo tijekom jutrošnje mise, opominjući sve koji „takozvanom vjernošću zakonu“ opravdavaju opiranje Duhu Svetomu, a potaknuo je vjernike da mole za milost poslušnosti Duhu.

Zakonom se ne može pravdati opiranje Duhu Svetom

Govoreći o čitanju uzetom iz Djela apostolskih, u kojem Filip naviješta evanđelje Etiopljaninu, kraljičinu rizničaru, Papa je potaknuo na poslušnost Duhu Svetomu. Protagonist je Duh Sveti a ne Filip i Etiopljanin. Duh Sveti djeluje, po njemu se rađa i raste Crkva – ustvrdio je Papa dodajući:

Crkva nam je proteklih dana govorila o drami opiranja Duhu: zatvorena se, tvrda i bezumna srca opiru Duhu. Slušali smo o Petrovu i Ivanovu izlječenju bogalja, slušali Stjepanove riječi i djela … a ljudi su ostajali neosjetljivi na znakove Duha, opirali su se. Opiranje su pak nastojali objasniti vjernošću zakonu, to jest slovu zakona – objasnio je Papa.

Crkva nam u današnjem čitanju govori o suprotnom, govori o poslušnosti Duhu, koja treba resiti kršćansko ponašanje. Treba biti poslušan Duhu, jer Duh po poslušnost djeluje i vodi Crkvu naprijed. Čitanje nam govori o Filipu, koji je imao posla kao i svi biskupi. Duh mu nalože da se pridruži Etiopljaninu. On je odmah poslušao. Duh je u srcu Etiopljanina djelovao, ponudio mu dar vjere, a on je u srcu osjetio novìnu. Poslušao je Duha Svetoga i zatražio krštenje – kazao je Papa.

Poslušnost Duhu Svetomu daje radost

Dva čovjeka, jedan navjestitelj evanđelja a drugi o Isusu nije znao ništa; Duh je potaknuo zdravu radoznalost, a Etiopljanin na kraju ispunjen radošću Duha Svetoga nastavlja put. Proteklih smo dana slušali o posljedicama opiranja Duhu, danas o posljedici slušanja Duha: o radosti. Poslušnost Duhu je izvor radosti. Želio bih ovo ili ono… a osjećam da Bog od mene traži nešto drugo. Radost je tamo gdje je poziv Duha – ustvrdio je Sveti Otac.

Duh Sveti vodi Crkvu

Lijepu molitvu za poslušnost možemo naći u Prvoj knjizi o Samuelu, koju svećenik Eli preporuča mladom Samuelu: „Govori Gospodine, sluga tvoj sluša“. Ovu lijepu molitvu možemo uvijek moliti: „Govori Gospodine, ja slušam“. To je molitva da budemo poslušni Duhu Svetomu, a s tom poslušnošću valja voditi Crkvu, biti oruđe Duha Svetoga da Crkva može ići naprijed. Govori Gospodine, jer sluga tvoj sluša. Molimo često tu molitvu, kad nas obuzima sumnja, kad ne znamo što činiti i kad jednostavno želimo moliti. Tom molitvom tražimo milost poslušnosti Duhu Svetomu – zaključio je papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Stefano Spaziani

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.