Vjera Papa govori Papa primio u audijenciju novinare i djelatnike časopisa “Civiltà Cattolica”
Papa govori Vjera

Papa primio u audijenciju novinare i djelatnike časopisa “Civiltà Cattolica”

Nemir, otvorenost i maštovitost, ove je riječi papa Franjo preporučio zajednici i urednicima isusovačkoga časopisa ‘Civiltà Cattolica’, koje je prije podne primio u audijenciji u prigodi objavljivanja četritisućitega broja. Ovo je zaista jedinstveni pothvat, časopis je navršio 167 godina i odvažno nastavlja plovidbu na otvorenom moru – rekao je papa Franjo.

Imajući pred očima sliku otvorenoga mora, Papa je pozvao urednike da se ne boje morske pučine, da ne traže sigurne luke već da obavljaju poslanje, da ne čuvaju sigurnosti već da idu na širinu. Moguće je stresti „protivne vjetrove i oluje“, ali ne plovite sami. Tu je uvijek Isus koji, kao u Matejevu evanđelju, hrabri: “Hrabro, ja sam, ne bojte se!“ Časopis je dakle na „Petrovoj lađi“ gdje neki mornari mogu veslati u suprotnom smjeru. Toga je uvijek bilo – primijetio je Sveti Otac dodajući da oni moraju biti ‘iskusni i vrijedni veslači’.

Osvrćući se na činjenicu da se časopis nakon 167 godine također tiska na španjolskom, engleskom, francuskom i korejskom, Papa je rekao da će časopis „sve više biti otvoren svijetu“. Riječ je o novom poslanju časopisa, koje se ne sastoji samo „u obrani katoličkih ideja, kao da je katoličanstvo neka filozofija“. Papa smatra da je neki časopis katolički samo ako ima Isusov pogled na svijet, te ako ga prenosi i svjedoči.

Kako bi se ostvario taj cilj, prije svega potreban je nemir. Samo nemir umiruje isusovačko srce. Ističući da kršćanske vrijednosti i tradicije nisu rariteti koje treba čuvati u muzeju, Papa je pozvao urednike da budu poput svetoga Petra Favrea, čovjeka „velikih želja, nemirna duha, uvijek nezadovoljnoga, pionira ekumenizma. Nemir pomaže shvatit rane ovoga svijeta također i određivanje terapije. Favre je mlad umro od umora, od želje da sve što čini bude na veću slavu Božju. Vašu nemirnu inteligenciju vaša računala pretvaraju u promišljanja, vrlo korisna za izgradnju boljega svijeta, Kraljevstva Božjega – ustvrdio je Papa.

Novinari trebaju poput Mattea Riccija predlagati „otvorenu a ne zatvorenu i ukočenu misao“– kazao je Papa misleći na drugu preporučenu riječ, na otvorenost. Neka vas vodi proročki duh evanđelja kako biste imali izvorno, živo, dinamično, a ne općenito viđenje. To je važno osobito danas, u vrlo složenom svijetu, punom izazova u kojem, čini se, prevladava „kultura brodoloma“, hranjena svjetovnim mesijanizmom, relativističkom osrednjošću, sumnjom i ukočenošću, te ‘kultura kante za smeće’, u koju se baca sve ono što nam se ne sviđa i sve što se smatra beskorisnim – rekao je papa Franjo.

Govoreći pak o trećoj ključnoj riječi, o maštovitosti, rekao je maštovite osobe nisu ukočene, da imaju osjećaj za humor, da su milosrdne i slobodne. Isusovački brat, znameniti Andrea Pozzo, je u svojim umjetničkim djelima „maštom otvarao široke prostore, kupole i hodnike, tamo gdje su samo krovovi i zidovi“. Papa je potaknuo časopis da se i nadalje zanima za umjetnost, knjiženost, kino i glazbu, a Družbu Isusovu da podupire dragocjeni časopis, jedinstven po služenju Apostolskoj Stolici. Njegova ga veza s Apostolskom Stolicom čini jedinstvenim časopisom takve vrste – zaključio je papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.