Vjera Papa govori Papa: Polnoćka u bazilici svetoga Petra
Papa govori Vjera

Papa: Polnoćka u bazilici svetoga Petra

Tijekom svete mise u Božićnoj noći, Papa je potaknuo na razmišljanje o drami brojne djece koja leže „u jaslama dostojanstva“ ili žive dramu rata i izrabljivanja. Ovo je „noć slave, svjetla i radosti“ – tim je riječima tijekom mise u bazilici svetoga Petra Sveti Otac oslikao svetu noć Gospodinova rođenja.

Ovo je noć slave, koju su anđeli navijestili Betlehemu, a mi danas cijelom svijetu – rekao je Papa. Ovo je noć radosti, jer Bog, Vječni, Beskrajni od danas je i zauvijek Bog s nama: nije daleko. Ne moramo ga tražiti u nebeskim orbitama ili u nekoj mističnoj ideji; blizak je, postao je čovjekom i nikad se neće odvojiti od našega čovještva, koje je posvojio. Ovo je noć svjetla, koje je navijestio prorok Izaija (usp. 9,1) koje bi trebalo prosvijetliti onoga koji hodi u tmini, pokazalo se i obasjalo je betlehemske pastire (usp. Lk 2,9) – kazao je papa Franjo.

Stigavši u Betlehem, pastiri su našli „ znak za uvijek“ koji im je anđeo pokazao: „nježnu jednostavnost malenoga novorođenčeta, blagost njegova položenog bića, nježnu ljubav pelena koje su ga obavijale. Tu je Bog“. Evanđelja rođenja paradoksalno govore o „velikanima onog vremena“, ali Bog se ne pokazuje „u bogatoj dvorani kraljevske palače“, već u siromaštvu jedne štale. Ako ga se želi sresti, treba ići tamo i „prignuti se, sniziti, postati maleni“ – ustvrdio je Papa.

Djetešce Isus poziva nas da otklonimo iluzije prolaznoga i da se okrenemo bitnome, da se odreknemo svojih nezasitnih prohtjeva, da ostavimo vječno nezadovoljstvo i žalost zbog nečega što će nam uvijek manjkati – istaknuo je Sveti Otac, a potom je nastavio govoriti o djeci koja danas „nisu položena u kolijevke i koju ne grije majčina i očeva ljubav, već leže u bijednim „jaslama dostojanstva“: u podzemnom skloništu kako bi izbjegli bombardiranja, na nogostupima su velikih gradova, na dnu dotrajalih brodova koji su pretrpani izbjeglicama – podsjetio je papa Franjo.

Papa je pozvao sve da se prepuste da ih propituju djeca kojima nije dopušteno da se rode, djeca koja plaču jer su gladna, djeca koja u rukama drže oružje a ne igračke. Božić sa sobom donosi „otajstvo nade i tuge“, tuga se rađa tamo gdje nije prihvaćena ljubav, gdje je život odbačen, kao što se događa Josipu i Mariji, kad su im nijekali smještaj – kazao je Papa dodajući:

Isus se rodio odbačen od nekih a mnogi su bili ravnodušni – kazao je Papa. I danas se može obistiniti ista ravnodušnost, kad je Božić slavlje na kojem smo mi protagonisti, umjesto Njega; kad trgovačko blještavilo zatamnjuje Božje svjetlo, kad se mučimo kupujući darove, a neosjetljivi smo na one koji su na rubovima – primijetio je papa Franjo.

Božićna se nada očituje u „Božjem svjetlu“ koje „obasjava a ne zastrašuje“, s Bogom koji se „među nama siromašan i krhak“ rađa u Betlehemu, a Betlehem znači „kuća kruha“, kuća onoga koji biva „ kruh za nas“, koji dolazi „u naš svijet da nam donese svoju ljubav“ – rekao ja Papa.

Isus ne dolazi na svijet da „ždere“ i „zapovijeda“, već da „hrani i služi“. Jedna izravna nit povezuje jaslice i križ, gdje će Isus biti izlomljeni kruh: ta izravna nit je ljubav koja se dariva, koja nas spašava, koja daje svjetlo našem životu i mir našim srcima – ustvrdio je Sveti Otac.

U Božjim očima nitko nije isključen, a to očituje činjenica da su upravo  „ondašnji isključeni“, odnosno pastiri, bili povlašteni uzvanici na prvi Božić. I mi se prepustimo da nas Isus propituje i ovu noć pozove, s pouzdanjem idimo k Njemu, počevši od onoga u čemu se osjećamo isključeni, od naših ograničenja – kazao je Papa potičući da Isusu nosimo ono što jesmo, svoja isključenja, svoje nezaliječene rane, da razmišljamo o „ljepoti da nas Bog ljubi“ te da mu reknemo: “hvala, zato što si ovo učinio radi mene“ – zaključio je papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Catholic News Service

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.