Vjera Papa govori Papa: Opća audijencija 4. studenoga 2015. god.
Papa govori Vjera

Papa: Opća audijencija 4. studenoga 2015. god.

Sposobnost opraštanja sebi i drugima, spada na poziv i poslanje obitelji – sažetak je današnje kateheze pape Franje, za vrijeme opće audijencije, na Trgu Svetoga Petra. Papa je govorio o opraštanju, o traženju oprosta i pomirenju koji su bitni uvjeti kvalitetnog života u obitelji.

Papa je Biskupsku sinodu, koja je podrobno razmatrala poziv i poslanje obitelji pred izazovima u današnjem društvu, nazvao milosnim događajem, ali život se – kako je kazao – i nakon završetka sinode nastavlja – posebno onaj obiteljski – u konkretnom življenju evanđelja obitelji. Obitelj na neki način treba govoriti i svojim načinom života svjedočiti o velikom daru braka i obitelji.

Papa se zatim poslužio slikom obitelji kao vježbaonice uzajamnog darivanja i opraštanja, dodavši kako bez toga nijedna ljubav ne može potrajati.      U molitvi Očenaša, koju nas je On sam naučio moliti, Isus čini da od Oca tražimo: «Oprosti nam duge naše, kako i mi opraštamo dužnicima [svojim]». Na koncu kaže: «Ako vi drugima oprostite njihove grijehe; i Otac vaš, koji je na nebesima, će oprostiti vama; ali, ako vi ne oprostite drugima, ni Otac vaš neće vama oprostiti vaše grijehe (Mt 6,12.14-15) – ponovio je papa Franjo.

Ne može se živjeti ili barem: nije moguće dobro živjeti, bez opraštanja – posebno u obitelji. Svaki dan jedni prema drugima griješimo. Trebamo o tome povesti računa – bilo zbog naše krhkosti, bilo zbog našeg egoizma. Ali ono što se ustvari od nas traži jest da nanesene povrede liječimo odmah; da odmah pokrpamo prekinute konce. Ako čekamo i otežemo, stvari postaju teže – istaknuo je Papa.

Postoji jednostavna tajna za iscjeljenje rana i razrješavanje optužbi: ne pustiti da dan završi, a da se nismo ispričali; ne pustiti stvari, a da između muža i žene; roditelja i djece; braće i sestara; između nevjeste i svekrve, ne dođe do pomirenja! Ako naučimo odmah tražiti oproštenje i međusobno oprostimo jedni drugima, rane zacjeljuju, brak se osnažuje i obitelj biva sve čvršćom te odolijeva ispadima naše velike ili male zloće – smatra Sveti Otac.

Ako tako naučimo živjeti unutar obitelji, onda ćemo tako činiti i izvan nje, gdjegod se našli. Mnogi – pa i sami kršćani – misle da je to reći pretjerano. «Da, lijepe su to riječi, ali ih je nemoguće primijeniti u praksi (u životu)». Bogu hvala, nije tako – dodao je Papa. Upravo primajući oproštenje od Boga, postajemo, sposobni smo oprostiti drugima i sami tražiti oproštenje. Zbog toga Isus hoće da svaki dan u Očenašu ponavljamo te riječi. Neophodno je da u društvu – ponekad nemilosrdnom – bude mjestâ, kao što je obitelj, gdje jedni drugima možemo naučiti opraštati – kazao je Sveti Otac.

Sposobnost opraštanja sebi i drugima, spada na poziv i poslanje obitelji. Praksa opraštanja ne spašava obitelji samo od podjela, nego ih čini sposobnima pomoći društvu da se umanji zlo i okrutnost. Crkva vam je, drage obitelji, trajno blizu, kako bi vam pomogla da svoju kuću podignete na stijeni o kojoj govori Isus – rekao je papa Franjo, nastavivši: ne zaboravimo riječi koje neposredno prethode prispodobi o kući: «Neće svaki koji mi govori ‘Gospodine, Gospodine’, ući u kraljevstvo Božje, nego onaj koji vrši volju Oca mojega»; te dodaje: «Mnogi će mi u onaj dan reći: ‘Gospodine, Gospodine; zar nismo prorokovali i izgonili zloduhe u tvoje ime?’, a ja ću im tada kazati: ‘Ne poznajem vas’ (usp. Mt 7,21-23). Bez sumnje, snažna je to riječ, a svrha joj je da nas prodrma i pozove na obraćenje.

Drage kršćanske obitelji, uvjeravam vas da će – budete li sposobne sve odlučnije hoditi putem Blaženstava – učeći i poučavajući se međusobno oprašatanju – u velikoj obitelji Crkve, porasti sposobnost svjedočenja obnavljajuće snage Božjeg oproštenja. Inače ćemo lijepo propovijedati, pa istjerati možda i kojeg zloduha, ali nas na kraju Gospodin neće prepoznati (priznati) kao svoje učenike.

Kršćanske obitelji, zaista mogu mnogo učiniti za današnje društvo i za Crkvu. Radi toga želim da u Jubileju milosrđa, obitelji ponovno otkriju blago međusobnog opraštanja. Molimo da obitelji uvijek budu sve sposobnije živjeti i izgrađivati konkretene puteve pomirenja, da se nitko, zbog težine vlastitih dugova, ne osjeti napuštenim – poželio je Papa te nazočne potaknuo da izmole: «Oče naš, otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima svojim».

Nakon pozdravnih govora i pozdrava hodočasnicima, Sveti Otac je pozvao da se tijekom studenoga mjeseca mole za pokojne te poželio da hodočašće Svetoj Stolici u svima osnaži osjećaj pripadnosti jednoj jedinoj Crkvenoj obitelji. Po svom običaju, sjetio se mladih, bolesnih te novovjenčanih parova poželjevši da ih primjer jučerašnjega sveca, svetoga Martina iz Porresa, sve potakne u darivanju; osnaži u trpljenju kao i u bračnom zajedništvu.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: http://sites/svjetlo-vjere.com/files.osservatoreromano.va/en

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.