Vjera Papa govori Papa: U kulturi koja je često protivna Evanđelju potrebna je hrabrost mučenika
Papa govori Vjera

Papa: U kulturi koja je često protivna Evanđelju potrebna je hrabrost mučenika

U današnjoj kulturi koja je često protivna Evanđelju, kršćani su pozvani oponašati hrabrost mučenikâ – rekao je papa Franjo primivši, 14. travnja u Vatikanu, poglavare i bogoslove Papinskoga škotskog zavoda, u prigodi 400. obljetnice njegova preoblikovanja u sjemenište za svećeničku formaciju.

Prije 400 godina, u ožujku 1615. godine, u vrijeme protukršćanskih progona u Škotskoj, jedan je škotski isusovac, sveti John Ogilvie, mučen i ubijen. Bio je, naime, optužen za uvrjedu Veličanstvu, jer je bio vjeran Papi – tajno je slavio mise i, uvijek kriomice, tješio katolike u zatvorima. Godinu dana poslije – podsjetio je papa Franjo – unatoč vrlo velikoj opasnosti, još je 16 mladih Škota odlučilo vratiti se u domovinu kao svećenici, kako bi propovijedali Evanđelje. Ta se odluka rodila iz krvi toga isusovca mučenika – napomenuo je Papa.

Mučeništvo svetoga Johna Ogilviea, čija je presuda katoličku vjeru trebala svesti na šutnju, bila je, naprotiv, poticaj za njezino promicanje i za zaštitu slobode Crkve da ostane u zajedništvu s Petrovom Stolicom. Hrabrost samo šesnaestorice muškaraca – istaknuo je Papa – koji su naviještali Evanđelje stavljajući u opasnost vlastiti život, donijela je u Škotskoj plodove. I mi živimo u vremenu mučeništva i u kulturi koja je često protivna Evanđelju – primijetio je Sveti Otac te dodao – Potičem vas da imate jednaki duh odanosti koji su imali vaši prethodnici. Volite Isusa iznad svega!

Papa je nazočne na kraju pozvao da nasljeduju žar tih svećenika, kako bi bili svjedoci Božjega milosrđa, posebice pred mladima, susrećući ih u svakodnevnom životu, i dostižući one koji su daleko od Krista.

Izvor: radiovatican.va

Foto: peterhowson.co.uk

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.