Vjera Crkva Papa Franjo se pomolio na grobu bl. Pavla VI.
Crkva Vjera

Papa Franjo se pomolio na grobu bl. Pavla VI.

April 1976: Pope Paul VI, Giovanni Battista Montini, at his Easter Address on the balcony of St Peter's Basilica. (Photo by Keystone/Getty Images)

Papa Franjo se jučer, 7. kolovoza, u Bazilici svetoga Petra pomolio na grobu blaženog pape Pavla VI. povodom 39. obljetnice njegove smrti. Kardinal Giovanni Battista Montini rođen je 1897. godine, a za papu je izabran 21. lipnja 1963. godine nakon smrti svetog pape Ivana XXIII.

Blaženi Pavao VI. poznat je kao velik reformator Crkve, a bio je prvi Petrov nasljednik koji je putovao izvan granica Europe. Radi pomirenja s kršćanskim Crkvama posjetio je Jeruzalem gdje se 1964. godine susreo s carigradskim ekumenskim patrijarhom Atenagorom. Pavao VI. je bio čovjek sigurnosti i radosti koje su se temeljile na Bogu te su mu davale smionosti i hrabrosti za donošenje odgovornih i hrabrih odluka kao što je, primjerice, bilo objavljivanje enciklike Humanae vitae, u kojoj je pisao o crkvenom shvaćanju dostojanstva ljudskog života, poglavito o njegovu začeću i o nedopustivosti kontracepcijskih tehnika.

Blaženim ga je proglasio papa Franjo 2014. godine, a na misi beatifikacije Petar naših dana je spomenuo kako je u osobnom dnevniku pape Montinija, o završnom zasjedanju Drugog vatikanskog koncila napisano sljedeće: „Možda me je Gospodin pozvao i dao mi ustrajnost za ovu službu ne zato što sam osobito prikladan za nju, ni da bih upravljao i spasio Crkvu od njezinih sadašnjih teškoća, već da bih mogao trpjeti za Crkvu, i to na način koji će učiniti jasnim da je On, i nitko drugi, njezin upravitelj i spasitelj.“

U ovome blista poniznost i veličina blaženog Pavla VI.: pred navalom sekulariziranog i neprijateljskog društva, mogao je biti postojan, s dalekosežnim pogledom i mudrošću, ponekad i osamljen: za kormilom Petrove lađe, nikada ne gubeći svoju radost i povjerenje u Gospodina – objasnio je papa Franjo, zaključivši:

Pavao VI. doista je „podao Bogu Božje“, posvećujući svoj život nastavljanju Kristova poslanja na zemlji, ljubeći Crkvu i vodeći je kako bi bila brižna Majka čitavoj ljudskoj obitelji, a istovremeno i službenica njezinoga spasenja – rekao je na koncu propovijedi Sveti Otac. Dodajmo na kraju kako se spomendan blaženog Pavla VI. slavi 26. rujna.

Izvor: radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.