Vjera Crkva Papa Benedikt XVI. je najzaslužniji za borbu protiv pedofilije
Crkva Vjera

Papa Benedikt XVI. je najzaslužniji za borbu protiv pedofilije

U Italiji se nastavlja istraga o smrti Fortune, šestogodišnje djevojčice koja je 26. lipnja 2014. pala s balkona jedne zgrade u napuljskom predgrađu Caivano. Navodnoga ubojicu, pritvorenoga prije nekoliko dana, a sumnja se da je spolno zlostavljao djevojčicu, zatvorenici su napali u zatvoru. Rodbina nesretne Fortune zahtijeva da se rasvijetli smrt jednog drugoga djeteta, koje je prije tri godine palo s iste zgrade. Sumnja se na postojanje pedofilske mreže. Papa je u nedjelju, nakon molitve Kraljice neba, pozdravljajući udrugu Meter, koja se bori protiv pedofilije, rekao: „Moramo braniti maloljetnike i moramo strogo kazniti zlostavljače maloljetnika“.
Osvrnuvši se na Papine nedjeljne riječi u razgovoru za našu radiopostaju, Antonino D’Anna, glasnogovornik udruge Meter, rekao je da su neizmjerno zahvalni Papi na pozornosti koju im svake godine posvećuje. To je činio i papa emeritus Benedikt XVI. koji je najzaslužniji za oštru borbu protiv pedofilije. Dao nam je vrlo jaku snagu da idemo naprijed – istaknuo je D’Anna.
Na primjedbu kako su Papine riječi vrlo oštre, rekao je da Sveti Otac nije mogao biti jasniji. Imao je hrabrosti reći da spolni zlostavljač djece zapravo ‘govori crnu misu’…. Papa ima vrlo jasne ideje. U Katoličkoj crkvi neki u prošlosti nisu znali kako se postaviti pred pedofilijom, to moramo priznati, nije bilo spremnosti za sučeljavanje s tim izvanrednim stanjem. Ali pred jasnim riječima pape Benedikta XVI., i nedjeljnim riječima pape Franje, čini mi se da je Crkva zauzela više nego jasno stajalište u zaštiti djece – ustvrdio je glasnogovornik.
Na primjedbu da je šutnja odraslih obilježila povijest Fortune, rekao je kako treba štititi nevinost osoba sve dok se ne dokaže njihova krivnja. Svi se moramo zamisliti nad slučajem male Fortune, jer problem nije organiziran kriminal, odnosno da nema pedofilije ili pedopornografskoga iskorištavanja tamo gdje nema organiziranog kriminala. Pedofilija je nažalost ‘demokratska’ pojava jer prožima sve društvene slojeve, sve vrste prihoda, čak i sve religije – ustvrdio je glasnogovornik dodajući:
Te se stvari često događaju u dobrim građanskim kućama, u mjestima gdje se narod s vrlo uglađenim govorom čini posve neporočan. Najgore je to što im je svima zajednička zavjera šutnje, tako je mala Fortuna ubijena dvaput: prvi put ju je ubio ubojica, a drugi put šutnja o zločinu i oni koji su djecu nagovarali da šute. To je sramotna zloba; djeci začepiti usta: kakvo smo društvo izgradili? Ne treba misliti da smo daleko od nakaze, jer se zločin dogodio blizu Napulja. Nakaze mogu biti u našoj sredini – ustvrdio je glasnogovornik te podsjetio na jednu ispovijest.
Sjećam se vremena kad sam s velečasnim Fortunatom Di Notom, 2007. godine, napisao knjigu naslovljenu „Tijela za igranje“, i da je jedan kolega stajao pokraj mene. Bio je bezbrižan, vrlo veseo čovjek. Poklonio sam mu tu knjigu, a on se nakon nekog vremena približio k meni govoreći: „Znaš da me jedan prijatelj moga oca, koji je bio sveučilišni profesor, pokušao silovati kad sam bio dijete – kazao je D’Anna.
Na primjedbu o važnosti razgovora sa žrtvom, rekao je kako su potrebni odrasli s otvorenim očima. Roditelji trebaju razgovarati sa svojim djecom, trebaju ih odgajati za odgovornu uporabu novih tehnologija – istaknuo je glasnogovornik.
Govoreći pak o kažnjavanju krivca, glasnogovornik je istaknuo potrebu državne prisutnosti, pri tomu je pohvalio vrlo dobre zakone u Italiji jer strogo kažnjavaju krivce, čak ih progone ako idu vani radi spolnoga turizma. Problem nisu sudci ni istražitelji, oni vrlo dobro obavljaju svoj posao. Problem smo mi, društvo je problem: naša je obveza prihvatiti žrtve i pomoći im da se liječe od rana zlostavljanja, premda nikada neće postati bivše žrtve spolnoga zlostavljanja. U nekim se državama događalo da su poprijeko gledane obitelji koje su prijavile spolno zlostavljanje djece – zaključio je glasnogovornik D’Anna.

Izvor: radiovatican.va

Foto: pazybien.org

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.