Vjera Crkva Nadbiskupsko posvećenje novog barskog nadbiskupa
Crkva Vjera

Nadbiskupsko posvećenje novog barskog nadbiskupa

Dosadašnji svećenik Prizrenske apostolske administrature i župnik u župi Sv. Antuna u Prištini, don Rrok Gjonlleshaj, primit će nadbiskupsko posvećenje i nadbiskupsku službu od umirovljenog nadbiskupa mons, Zefa Gashija SVD i bit će ustoličen, kao 62. nadbiskup po redu, u katedru barskih nadbiskupa i primasa Srbije, u konkatedrali Sv. Petra apostola u Baru dana 28. svibnja 2015, tijekom svečanog euharistijskog slavlja. U obredu posvećenja i svečanoj liturgiji sudjelovat će biskupi članovi Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda, kao i biskupi iz Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Italije. Prije toga, u subotu 14. svibnja 2016, u konkatedrali Bl. Majke Tereze iz Kalkute u Prištini, don Rrok Gjonlleshaj oprostit će se od vjernika svoje župe i ordinarija mjesne Crkve mons. Dode Gjergjija tijekom svečane mise.

Papa Franjo prihvatio je odreknuće od pastoralne službe mons. Zefa Gashija i za novog nadbiskupa imenovao don Gjonlleshaija 5. travnja ove godine. On je rođen 10. veljače 1961. u Veleži kod Prizrena. Po završetku osnovne škole u rodnoj Veleži, filozofske i teološke studije pohađao je u Rijeci. Za svećenika Apostolske administrature u Prizrenu zaređen je 1987. Nakon svećeničkog ređenja obavljao je svećeničku službu u više župa, najprije kao vikar a zatim kao župnik. Bio je također ravnatelj Radio Marije na Kosovu i suradnik vjersko-kulturne revije Drita.

Barska nadbiskupija utemeljena je davne 1034. godine, dakle prije velikog crkvenog raskola. Obuhvaća najveći dio Crne Gore. Sjedište joj je u Starom Baru, uz dosadašnju konkatedralu u Podgorici i novoizgrađenu u Baru. U njoj živi nešto više od 12.000 katolika organiziranih u 19 župa i 3 dekanata, o kojima pastoralno skrbi 14 svećenika, od kojih su polovica dijecezanski a polovica redovnici. U Nadbiskupiji djeluje i 30 redovnica. Liturgijski jezik u najvećem broju župa je albanski, dok se u nekoliko koristi i hrvatski. Barska nadbiskupija ne pripada ni jednoj crkvenoj pokrajini, već je neposredno podložena Svetoj Stolici.

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.