Vjera Crkva Nadbiskupsko posvećenje novog barskog nadbiskupa
Crkva Vjera

Nadbiskupsko posvećenje novog barskog nadbiskupa

Dosadašnji svećenik Prizrenske apostolske administrature i župnik u župi Sv. Antuna u Prištini, don Rrok Gjonlleshaj, primit će nadbiskupsko posvećenje i nadbiskupsku službu od umirovljenog nadbiskupa mons, Zefa Gashija SVD i bit će ustoličen, kao 62. nadbiskup po redu, u katedru barskih nadbiskupa i primasa Srbije, u konkatedrali Sv. Petra apostola u Baru dana 28. svibnja 2015, tijekom svečanog euharistijskog slavlja. U obredu posvećenja i svečanoj liturgiji sudjelovat će biskupi članovi Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda, kao i biskupi iz Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Italije. Prije toga, u subotu 14. svibnja 2016, u konkatedrali Bl. Majke Tereze iz Kalkute u Prištini, don Rrok Gjonlleshaj oprostit će se od vjernika svoje župe i ordinarija mjesne Crkve mons. Dode Gjergjija tijekom svečane mise.

Papa Franjo prihvatio je odreknuće od pastoralne službe mons. Zefa Gashija i za novog nadbiskupa imenovao don Gjonlleshaija 5. travnja ove godine. On je rođen 10. veljače 1961. u Veleži kod Prizrena. Po završetku osnovne škole u rodnoj Veleži, filozofske i teološke studije pohađao je u Rijeci. Za svećenika Apostolske administrature u Prizrenu zaređen je 1987. Nakon svećeničkog ređenja obavljao je svećeničku službu u više župa, najprije kao vikar a zatim kao župnik. Bio je također ravnatelj Radio Marije na Kosovu i suradnik vjersko-kulturne revije Drita.

Barska nadbiskupija utemeljena je davne 1034. godine, dakle prije velikog crkvenog raskola. Obuhvaća najveći dio Crne Gore. Sjedište joj je u Starom Baru, uz dosadašnju konkatedralu u Podgorici i novoizgrađenu u Baru. U njoj živi nešto više od 12.000 katolika organiziranih u 19 župa i 3 dekanata, o kojima pastoralno skrbi 14 svećenika, od kojih su polovica dijecezanski a polovica redovnici. U Nadbiskupiji djeluje i 30 redovnica. Liturgijski jezik u najvećem broju župa je albanski, dok se u nekoliko koristi i hrvatski. Barska nadbiskupija ne pripada ni jednoj crkvenoj pokrajini, već je neposredno podložena Svetoj Stolici.

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.