Vjera Meditacije Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi
Meditacije Vjera

Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi

Pretpostavljam se da većina nas ne bi željela čuti propovijed za današnju Euharistiju koja bi počela ovako: “Postoje stvari koje su bitne za našu vjeru, ali ne mogu govoriti o njima, jer ih niste u stanju razumjeti. ”
Puno je pitanja koje bismo željeli postaviti i na njih dobiti odgovor. I Mojsije je svakako želio znati: “Ako dođem k Izraelcima pa im kažem: ‘Bog otaca tvojih poslao me k vama’, i oni me pitaju: ‘Kako mu je ime?’ Što ću im odgovoriti? “(Izlazak 3,13). Isus tvrdi: “Još uvijek imam mnogo toga za kazati, ali sada ne možete nositi.” (Ivan 16,12). „Koje su to stvari? Reci nam! Nemoj nas ostavljati u neizvjesnosti“ čujemo kako odjekuje u našoj nutrini. „Želimo znati. Možemo mi to nositi-pa već smo toliko toga čuli od Tebe.“ Rekao si da moramo biti milosrdni, čista srca i mirotvorci. Da se ne bi trebali brinuti. Podsjećao si nas toliko puta na to da ljubimo Boga i bližnjega i da na tom putu uzmemo svoj križ i slijedimo te (Marko 8:34).

Ono što smo tokom povijesti čuli i doznali i one istine čija objelodanjivanje tek predstoji, priopćava nam Duh istine, koji nas vodi, razgovara s nama i proglašava suštinu. U Ivanovom evanđelju Sveti Duh je primarno povezan sa Isusovom osobom. A u sledećim redovima ćete primijetiti i nemogućnost našeg saznanja sve dok ne budemo “mogli nositi”. Kaže Isus: ”Ipak nisam došao sam od sebe: postoji jedan istiniti koji me posla. Njega vi ne znate. Ja ga znadem jer sam od njega i on me poslao”(Ivan 7, 29). Ivan Krstitelj svjedoči: »Promatrao sam Duha gdje s neba silazi kao golub i ostaje na njemu. Njega ja nisam poznavao, ali onaj koji me posla vodom krstiti reče mi: ‘Na koga vidiš da Duh silazi i ostaje na njemu, to je onaj koji krsti Duhom Svetim (Ivan 1,32). Rano u svojoj službi Isus uvodi temu Duha, u razgovoru s Nikodemom: “…što je od Duha rođeno, duh je…” (Ivan 3,5) a Samarijanki kaže: “Bog je duh i koji se njemu klanjaju, u duhu i istini treba da se klanjaju” (Ivan 4,24). A Duha gotovo možemo dotaknuti u momentu kad Isus dahne u učenike i kaže im:” Primite Duha Svetoga” (Ivan 20,22).

Kako ćemo upoznati Boga? Tako što poznajemo Isusa: “…da svijet upozna da si me ti poslao” (Iv 17,21, 23). “Riječi koje vam govorim nisu moje-Otac koji prebiva u meni čini djela svoja.” (Ivan 14,10). Ubrzo nakon toga Isus govori o Svetom Trojstvu: No kada dođe on – Duh Istine – upućivat će vas u svu istinu;
jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh:
od mojega uzima i – navješćivat će vama.«
(Ivan 16,13).

Zato, slušajmo, dok ne ojačamo da mognemo nositi!

Preuzeto od autorice Lucy Lind Hogan (workingpreacher.org)

Ivan Dodig

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.