Ostalo Nadbiskupa Romera su mučili i nakon njegove smrti
Ostalo

Nadbiskupa Romera su mučili i nakon njegove smrti

O blaženom Oscaru Arnulfu Romeru koji je 24. ožujka 1980. godine ubijen iz mržnje prema vjeri, a 23. svibnja ove godine proglašen blaženim, govorio je Sveti Otac na prijepodnevnom susretu sa salvadorskim izaslanstvom. Romerovo se mučeništvo nastavilo čak i nakon njegove smrti – primijetio je Papa.

Nadbiskupa su Romera i nakon umorstva, njegova braća svećenici i biskupi ogovarali i lažno optuživali. To mi daje snagu… Jedino Bog poznaje povijest osoba. Često se pak osobe koje su žrtvovale vlastiti život, koje su mrtve, kamenuje najtvrđim kamenom, to jest jezikom – kazao je Papa.

Nadbiskup je Romero bio „dobar pastir, pun ljubavi prema Bogu i prema svojoj braći. Do smrti je svjedočio evanđelje. I danas se krv mnogih mučenika prolijeva u svijetu, u sigurnoj nadi da će donijeti obilnu žetvu svetosti i pravde. Treba da budemo spremni umrijeti za svoju vjeru, iako nam Gospodin neće udijeliti tu čast… Žrtvovati život ne znači samo biti ubijen nego znači i vjerno, odano, samoprijegorno i časno vršiti vlastite dužnosti – objasnio je Papa.

Mučenik nije odaslan u povijest, nije neka lijepa sličica koja resi naše crkve a kojega se nostalgično sjećamo. Mučenik je brat ili sestra koji nas prate u otajstvu općinstva svetih, a koji se, sjedinjeni s Kristom, zanimaju za naše zemaljsko hodočašćenje, naše patnje i muke – kazao je Papa.

Govoreći pak o nedavnoj prošlosti Salvadora, Papa je rekao da se mučeništvo nadbiskupa Romera pridružilo svjedočanstvu mnoge braće i sestara, kao što je bio otac Rutilio Grande. Svi su oni bogatstvo i sigurna nada za Crkvu i za salvadorsko društvo. I danas se osjeća odraz njihove pobožnosti. Nadbiskup je Romero svome ljubljenom narodu „poticaj na obnovljeno naviještanje evanđelja Isusa Krista – ustvrdio je Sveti Otac dodajući:

Čvrsto se nadajući, želio je dočekati trenutak da iz Salvadora iščezne užasna tragedija patnje zbog mržnje, nasilja i nepravde. Papa je poželio da Bog kišom milosrđa, dobrote i bujicom milosti obrati sva srca te da Salvador učini zemljom gdje će se svi, bez razlike, osjećati iskupljenima i braćom. Salvadorsko je pak izaslanstvo zahvalilo Papi na proglašenju blaženim nadbiskupa Romera te poželjelo da uskoro bude proglašen svetim, a otac Rutilio Grande blaženim. Izaslanstvo je pozvalo Papu da posjeti Salvador.

Izvor: www.radiovatican.va

Foto: saintlaika.com

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.