Ostalo Nadbiskupa Romera su mučili i nakon njegove smrti
Ostalo

Nadbiskupa Romera su mučili i nakon njegove smrti

O blaženom Oscaru Arnulfu Romeru koji je 24. ožujka 1980. godine ubijen iz mržnje prema vjeri, a 23. svibnja ove godine proglašen blaženim, govorio je Sveti Otac na prijepodnevnom susretu sa salvadorskim izaslanstvom. Romerovo se mučeništvo nastavilo čak i nakon njegove smrti – primijetio je Papa.

Nadbiskupa su Romera i nakon umorstva, njegova braća svećenici i biskupi ogovarali i lažno optuživali. To mi daje snagu… Jedino Bog poznaje povijest osoba. Često se pak osobe koje su žrtvovale vlastiti život, koje su mrtve, kamenuje najtvrđim kamenom, to jest jezikom – kazao je Papa.

Nadbiskup je Romero bio „dobar pastir, pun ljubavi prema Bogu i prema svojoj braći. Do smrti je svjedočio evanđelje. I danas se krv mnogih mučenika prolijeva u svijetu, u sigurnoj nadi da će donijeti obilnu žetvu svetosti i pravde. Treba da budemo spremni umrijeti za svoju vjeru, iako nam Gospodin neće udijeliti tu čast… Žrtvovati život ne znači samo biti ubijen nego znači i vjerno, odano, samoprijegorno i časno vršiti vlastite dužnosti – objasnio je Papa.

Mučenik nije odaslan u povijest, nije neka lijepa sličica koja resi naše crkve a kojega se nostalgično sjećamo. Mučenik je brat ili sestra koji nas prate u otajstvu općinstva svetih, a koji se, sjedinjeni s Kristom, zanimaju za naše zemaljsko hodočašćenje, naše patnje i muke – kazao je Papa.

Govoreći pak o nedavnoj prošlosti Salvadora, Papa je rekao da se mučeništvo nadbiskupa Romera pridružilo svjedočanstvu mnoge braće i sestara, kao što je bio otac Rutilio Grande. Svi su oni bogatstvo i sigurna nada za Crkvu i za salvadorsko društvo. I danas se osjeća odraz njihove pobožnosti. Nadbiskup je Romero svome ljubljenom narodu „poticaj na obnovljeno naviještanje evanđelja Isusa Krista – ustvrdio je Sveti Otac dodajući:

Čvrsto se nadajući, želio je dočekati trenutak da iz Salvadora iščezne užasna tragedija patnje zbog mržnje, nasilja i nepravde. Papa je poželio da Bog kišom milosrđa, dobrote i bujicom milosti obrati sva srca te da Salvador učini zemljom gdje će se svi, bez razlike, osjećati iskupljenima i braćom. Salvadorsko je pak izaslanstvo zahvalilo Papi na proglašenju blaženim nadbiskupa Romera te poželjelo da uskoro bude proglašen svetim, a otac Rutilio Grande blaženim. Izaslanstvo je pozvalo Papu da posjeti Salvador.

Izvor: www.radiovatican.va

Foto: saintlaika.com

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.