Vjera Svetac mjeseca Majka Terezija iz Kolkate: Svetica u službi posljednjih
Svetac mjeseca

Majka Terezija iz Kolkate: Svetica u službi posljednjih

„Majka Terezija naginjala se nad napaćene osobe, ostavljene da umru na pločniku, prepoznajući u njima dostojanstvo koje im je Bog dao“, rekao je papa Franjo prije dvije godine na svečanosti kanonizacije

Agneza postaje Terezija

Anjezë (Agneza) Gonxhe Bojaxhiu, danas mnogima poznata kao sveta Majka Terezija, u dobi od 18 godina ušla je u irski ogranak Loretskih sestara sa željom da postane misionarka. Tamo je nakon prvih redovničkih zavjeta uzela ime Terezija po sv. Tereziji iz Lisieuxa (Maloj Tereziji), zaštitnici misionara.

Misionarka ljubavi među siromasima

Tijekom jednog putovanja vlakom, 1946. godine, osjetila je „poziv unutar poziva“ te je napustila Loretske sestre kako bi se posvetila najsiromašnijima od siromašnih. Četiri godine poslije utemeljila je Misionarke ljubavi. O tome je Majka Terezija jednom prilikom kazala: „Bilo mi je teže napustiti svoju redovničku zajednicu negoli svoju obitelj, svoj narod, svoju domovinu… Tamo sam bila potpuno zadovoljna, sretna, ali kad sam čula glas Božji, morala sam slušati Boga…“ Uvijek je izlazila s krunicom u ruci kako bi potražila Isusa u onima koji su „neželjeni, nevoljeni, nezbrinuti“ te kako bi mu u njima služila.

Beatifikacija

Zbog glasa o njenoj svetosti te zbog mnogih uslišanja koja su se dogodila po njenom zagovoru, manje od dvije godine nakon smrti, papa Ivan Pavao II. odobrio je pokretanje postupka za kanonizaciju. Proglašena je blaženom 19. ožujka 2003. godine.

Tijekom propovijedi na svečanosti beatifikacije, papa Ivan Pavao II. istaknuo je da Majku Tereziju nisu mogli zaustaviti ni ratovi ni sukobi, i dodao da je ona „odabrala biti ne samo malena, nego i sluškinja najmanjima.“ Papa je tom prilikom naglasio njenu spremnost za davanje bez računice, do boli, a njezin život nazvao smionim navještajem evanđelja.

Izvor: radiovatican.va (Vatican News – mž)

Foto: Omilights

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.