Vjera Svetac mjeseca Blaženom proglašena Anna Kolesárová – slovačka Marija Goretti
Svetac mjeseca

Blaženom proglašena Anna Kolesárová – slovačka Marija Goretti

Anna Kolesárová

Anna Kolesárová prva je Slovakinja laikinja proglašena blaženom. Ubijena je u dobi od šesnaest godina zato što je branila svoju čistoću. Euharistijsko slavlje beatifikacije na stadionu Lokomotive u Košicama predvodio je kardinal Giovanni Angelo Becciu, novi pročelnik Zbora za proglašenje svetih

Posljednje riječi ove slovačke mučenice bile su: “Zbogom tata! Isuse, Marijo, Josipe!”, a izgovorila ih je 22. studenog 1944. godine neposredno prije nego što ju je njen ubojica ustrijelio pred ocem i bratom. Svog ubojicu Anna je razljutila zato što je pobjegla kada ju je pokušao silovati. Umrla je u milosti Božjoj – nedugo prije smrti ispovjedila se i primila svetu pričest. Glas o svetosti Anne Kolesárove – ili Anke – kako su je zvali njeni najbliži, duboko je usađen u srce generacija slovačke mladeži koje su je uzimale za uzor, a sjećanje na nju izdržalo je i izazov mračnih godina komunističkog režima.  Ljubav i štovanje slovačkog naroda prema njihovoj Mariji Goretti nikada se nisu ugasili. “Blažena Anna pronašla je blago i za njega je prodala sve što je imala – vlastiti život”- rekao je u propovijedi kardinal Giovanni Angelo Becciu, novi pročelnik Zbora za proglašenje svetih, i nastavio – “najdragocjenije dobro koje možemo imati je naš odnos s Bogom.”

Jednostavan život vjere i radosti

Anna Kolesárová rođena je 14. srpnja 1928. godine u selu Vysoka nad Uhom, na istoku Slovačke, nedaleko od ukrajinske granice. Njena je obitelj bila duboko ukorijenjena u vjeri, a malenu su Annu krstili isti dan kad je rođena. Svakodnevno je prisustvovala svetoj misi, a kada je imala 10 godina primila je prvu svetu pričest, a potom i krizmu. Nakon majčine smrti Annin se život korjenito promijenio. Preuzela je brigu o kućanstvu u kojem je živjela s ocem i starijim bratom.

Cvijet odjeven u crno prerano ubran

Bilo je vrijeme II. svjetskog rata. Kada su 22. studenog 1944. godine u Annino selo ušli Rusi, Anna se zajedno sa svojima sakrila u podrum, no pronašao ih je jedan vojnik Crvene armije. Otac je Annu poslao da pripremi nešto za jelo vojniku kako bi ga odobrovoljio. Iako je bila odjevena u crno – kao sve žene u selu, upravo da ne bi privlačile nedoličnu pozornost – vojnik ju je upitao želi li s njim leći. Vojnik joj se pokušao približiti, a kad ga je odbila, zaprijetio joj je da će je ubiti. Nakon što ga je ponovno odbila, dozvolio joj je da se kratko obrati ocu i potom ju ustrijelio. “Mlada je Anna svojim mučeništvom posvjedočila kako je moguće dobrom se suprotstaviti zlu, nasilju i nepravdi”, rekao je kardinal Becciu u propovijedi.

“… tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada” (Iv 11,26)

Zbog teške situacije Anna je pokopana odmah, a sprovodni su obredi održani tjedan dana kasnije u tajnosti. Lokalni je župnik s još jednim svećenikom započeo istraživati okolnosti  njene smrti i zapisivati svjedočanstva koja su kasnije bila od neprocjenjive važnosti za očuvanje sjećanja na blaženicu. Padom komunističkog režima moglo se otvoreno govoriti o Anni i njenoj herojskoj smrti, a slovačka je mladež počela odlaziti na njen grob kako bi tamo molili. Na nadgrobnom su spomeniku uklesane riječi sv. Dominika Savija: “Radije smrt nego grijeh!”

Štovanje koje se rodilo spontano

Prvo hodočašće nadbiskupije Košice organizirano je 1999. godine i otada nebrojeni mladi odlaze u Vysoku nad Uhom kako bi se prisjetili Annine duboke vjere i slijedili njen primjer života u predbračnoj čistoći. “Po primjeru i zagovoru blažene Anne preuzmite na sebe napor svakodnevnog življenja evanđelja, radosni u lakim, ali i teškim životnim situacijama”- zaključio je kardinal Becciu svoju propovijed obraćajući se mladima i dodao – “blažena Anna nas uči kako vrijedi žrtvovati sve za Gospodina, bez kompromisa s vlastitom savješću”.

Izvor: radiovatican.va (Roberta Barbi, Mate Žaja – Vatikan)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.