Vjera Crkva Krakow se priprema za Papin dolazak
Crkva Vjera

Krakow se priprema za Papin dolazak

Za otprilike mjesec dana papa Franjo će otputovati u Krakow, na proslavu Svjetskoga dana mladih 2016. godine. U tom gradu, a i u cijeloj pokrajini već vlada veliko iščekivanje, o čemu se govorilo na tiskovnoj konferenciji održanoj 22. lipnja u Poljskom institutu u Rimu, na kojoj je predstavljen grad Krakow, njegova pokrajina, te mjesta koja će papa Franjo posjetiti tijekom boravka u Poljskoj.

Povodom Svjetskoga dana mladih, u Krakowu se od 25. do 31. srpnja očekuje dva milijuna hodočasnika. Do sada ih se iz Italije već akreditiralo više od 50.000, za taj događaj čiji će vrhunac biti u subotu, kada će biti održano molitveno bdijenje na prostoru nazvanom „Campus misericordiae“, pripravljenom nedaleko od Krakowa upravo za taj događaj, a koji podsjeća na temu susreta.

Tema „Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe“ savršeno se podudara s onim što je papa Franjo odredio s Jubilejskom godinom milosrđa – rekla je na predstavljanju događaja Malgorzata Furdal, ravnateljica Poljskoga nacionalnog ureda za turizam u Rimu. Podsjećamo da je Krakow grad dvoje svetaca: svete Faustine, koja je imala viđenje Milosrdnoga Isusa; i Ivana Pavla II., koji je utemeljio svjetske dane mladih i koji je veći dio života proživio u tom gradu koji je snažno volio – dodala je Furdal.

Kako bi potaknuo na milosrđe, pater Adam Parszywka, voditelj Odjela za komunikaciju Svjetskoga dana mladih, organizirao je jedno posebno hodočašće. Iz Poljske je, naime, do Rima došlo 200 motociklista, koji su jučer, 22. lipnja, bili na općoj audijenciji pape Franje. Motoristi su me pitali mogu li na motociklima pratiti Papu prigodom njegova posjeta Poljskoj, ali rekao sam im da to nije moguće zbog sigurnosnih razloga. Onda sam im predložio da dođu u Rim, u Vatikan – ispripovijedao je pater Adam.

Među istaknutijim trenutcima Papina pohoda Poljskoj bit će posjet Svetištu Božanskoga milosrđa svete Faustine, te privatni posjet, 29. srpnja, koncentracijskim logorima Auschwitzu i Birkenau. Poljska dakle, nestrpljivo očekuje papu Franju, 25 godina nakon Svjetskoga dana mladih u Częstochowi, koji je potaknuo sveti Ivan Pavao Drugi.

Tog se događaja, na tiskovnoj konferenciji, prisjetio novinar Michele Zanzucchi, te istaknuo da je tada, nedugo prije Svjetskoga dana mladih, srušen Berlinski zid, a osim toga, bio je to prvi susret mladih iz Istočne i Zapadne Europe. Ovaj put će se vidjeti, nakon 25 godina, sazrijevanje Istoka, ali i problemi s kojima se suočava u ovom trenutku. Mislim da će Papa svim narodima Istočne Europe pomoći da pronađu pravedna rješenja – dodao je Zanzucchi.

Izvor: radovatican.va

Foto: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.