Vjera Papa govori P. Lombardi: Papa je dotaknuo srce Armenaca
Papa govori Vjera

P. Lombardi: Papa je dotaknuo srce Armenaca

Papa je upotrijebio riječ ‘genocid’ kako bi se spomenuo ranâ i izliječio ih, a ne kako bi ih ponovno otvorio – rekao je pater Federico Lombardi, komentirajući improvizirani dodatak koji je papa Franjo unio u svoj govor armenskim vlastima. Osvrćući se na drugi dan apostolskoga putovanja u Armeniji, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice posebno je istaknuo dirljivi posjet Memorijalnom centru žrtava genocida.

Riječ je o mjestu na kojemu se snažno živi iskustvo trpljenja armenskoga naroda, i Papa je bio nazočan bez govorâ, samo moleći u sabranosti – rekao je pater Lombardi te istaknuo da zacijelo i posveta koju je Sveti Otac ostavio u Zlatnoj knjizi snažno izražava njegovu solidarnost s armenskim narodom u toj tragediji, kao i njegovu nadu da se kroz tragedije, međutim, gradi budućnost mira. Vrlo je lijep bio i susret s nekoliko potomaka djece koja su, upravo u vrijeme genocida, kao siročad bila sklonjena u Castel Gandolfo – istaknuo je pater Lombardi te dodao da je među njima bio i brat nadbiskupa Minassiana iz Gjumrija.

Osvrnuvši se na odnos između pape Franje i armenskoga naroda, ravnatelj je Tiskovnoga ureda Svete Stolice napomenuo da su u toj zemlji katolici vrlo mala manjina. Stoga, u tom smislu Papina nazočnost nije privukla velike mase ljudi, osim na jutrošnjoj misi u Gjumriju. (…) Ali, ono što se i ovdje, kao i drugdje, uočava jest to da papa Franjo ima određenu nedvojbenu karizmu za komunikaciju s ljudima, kroz svoje geste, svoje ponašanje, svoju spontanost i jednostavnost, te tako privlači od ljudi naklonost i posebnu simpatiju; doista ima nešto karizmatično – napomenuo je pater Lombardi.

Osim toga, – dodao je – činjenica da je jučer spontano upotrijebio riječ ‘genocid’ kako bi se spomenuo krvoprolića Armenaca u prošlom stoljeću, bilo je nešto što je dirnulo, potaknulo primjetnu zahvalnost armenskoga naroda. Ima, dakle, takvih gestâ, tih potezâ koji uspostavljaju odnos velike simpatije – istaknuo je pater Lombardi.

Izvor: radiovatican.va

Foto: radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.