Vjera Papa govori P. Lombardi: Papa je dotaknuo srce Armenaca
Papa govori Vjera

P. Lombardi: Papa je dotaknuo srce Armenaca

Papa je upotrijebio riječ ‘genocid’ kako bi se spomenuo ranâ i izliječio ih, a ne kako bi ih ponovno otvorio – rekao je pater Federico Lombardi, komentirajući improvizirani dodatak koji je papa Franjo unio u svoj govor armenskim vlastima. Osvrćući se na drugi dan apostolskoga putovanja u Armeniji, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice posebno je istaknuo dirljivi posjet Memorijalnom centru žrtava genocida.

Riječ je o mjestu na kojemu se snažno živi iskustvo trpljenja armenskoga naroda, i Papa je bio nazočan bez govorâ, samo moleći u sabranosti – rekao je pater Lombardi te istaknuo da zacijelo i posveta koju je Sveti Otac ostavio u Zlatnoj knjizi snažno izražava njegovu solidarnost s armenskim narodom u toj tragediji, kao i njegovu nadu da se kroz tragedije, međutim, gradi budućnost mira. Vrlo je lijep bio i susret s nekoliko potomaka djece koja su, upravo u vrijeme genocida, kao siročad bila sklonjena u Castel Gandolfo – istaknuo je pater Lombardi te dodao da je među njima bio i brat nadbiskupa Minassiana iz Gjumrija.

Osvrnuvši se na odnos između pape Franje i armenskoga naroda, ravnatelj je Tiskovnoga ureda Svete Stolice napomenuo da su u toj zemlji katolici vrlo mala manjina. Stoga, u tom smislu Papina nazočnost nije privukla velike mase ljudi, osim na jutrošnjoj misi u Gjumriju. (…) Ali, ono što se i ovdje, kao i drugdje, uočava jest to da papa Franjo ima određenu nedvojbenu karizmu za komunikaciju s ljudima, kroz svoje geste, svoje ponašanje, svoju spontanost i jednostavnost, te tako privlači od ljudi naklonost i posebnu simpatiju; doista ima nešto karizmatično – napomenuo je pater Lombardi.

Osim toga, – dodao je – činjenica da je jučer spontano upotrijebio riječ ‘genocid’ kako bi se spomenuo krvoprolića Armenaca u prošlom stoljeću, bilo je nešto što je dirnulo, potaknulo primjetnu zahvalnost armenskoga naroda. Ima, dakle, takvih gestâ, tih potezâ koji uspostavljaju odnos velike simpatije – istaknuo je pater Lombardi.

Izvor: radiovatican.va

Foto: radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.