Vjera Crkva Kardinal Dziwisz otvorio 31. svjetski dan mladih
Crkva Vjera

Kardinal Dziwisz otvorio 31. svjetski dan mladih

Sve je spremno u Krakovu za sutrašnji doček pape Franje, koji dolazi u prigodi 31. svjetskoga dana mladih, a koji se u Jubileju milosrđa održava u gradu svetoga pape Ivana Pavla II. Papa Franjo prvi put dolazi u rodnu grudu svetoga pape Wojtyłe, a upravo je njemu „tvorcu Svjetskog dana mladih“, posvećena sveta misa za otvaranje Svjetskoga dana mladeži, koju predvodi karkovski nadbiskup kardinal Stanislaw Dziwisz.

Svijetu treba ponijeti plamen milosrđa – ta pobudnica svetoga Ivana Pavla II. danas odzvanja u Krakovu. Baš je začetniku, tvorcu Svjetskoga dana mladih, posvećena uočnica Papina dolaska u poljsku zemlju, odnosno svečano otvaranje 31. Svjetskoga dana mladih, koji se odvija pod geslom „Blaženi milosrdni, jer će zadobiti milosrđe“. Iz mjesta Łagiewniki, koje podsjeća na svetu Faustinu, prije mise je u park Błonia, u središtu Krakova, gdje povijesni tajnik pape Wojtyłe, karkovski nadbiskup Stanislaw Dziwisz predvodi svečanost, donesen „Plamen milosrđa.

Plamen je milosrđa tijekom nošenja dotaknuo sva značajnija mjesta u životu svetoga Ivana Pavla II., od crkve svetoga Florijana, gdje je služio kao mladi svećenik do katedrale na brežuljku Wawel, koja je bila „njegova“ crkva kad je bio pastir nadbiskupije Krakov. Na misi sudjeluje više od 500 tisuća duša, a nazočno je tradicionalno znakovlje Svjetskoga dana mladeži: Križ, slika Gospe Salus Populi Romani, a neki su mladi odjeveni u majice s gradovima gdje se dosad održavao Svjetski dan mladih.

Mnoštvo mladih je prije mise preplavilo gradske ulice i parkove, a oko 40 tisuća redarstvenika je jamčilo sigurnost. Na svečanom otvaranju mogao se dakle vidjeti „mozaik milosrđa i sklada“ o kojem je papa Franjo prije nekoliko dana govorio u videoporuci Poljskoj. Dolaskom Pape, taj će se mozaik sutra obogatiti temeljnom kockicom u ovoj Svetoj godini koja će upravo u Krakovu, glavnom gradu Božanskoga milosrđa, živjeti svoj Jubilej mladih.

Poljska obavijesna sredstva posvećuju veliku pozornost sutrašnjem dolasku pape Franje, deset godina nakon apostolskoga putovanja pape Benedikta XVI. i 14 godina nakon posljednjega posjeta pape Wojtyłe Poljskoj, koju je tijekom svoga pontifikata posjetio devet puta.

 Apostolsko putovanje pape Franje satkano je od tri glavna događaja: osim Svjetskoga dana mladih, vrlo je važan susret Pape s Crkvom i poljskim narodom, u 1050. obljetnici krštenja poljskog naroda, te posjet sabirnom logoru Auschwitz-Birkenau, obilježen tišinom i molitvom. Za taj dirljivi trenutak, Papa je tražio „dar suza“, a bit će to jedan od najznačajnijih događaja ne samo ovoga apostolskoga putovanja već i svega pontifikata pape Franje.

Izvor: radiovatican.va

Foto: www.pap.pl

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.