Vjera Crkva Monografija sv. Terezija i njezine kćeri na tlu Hrvatkse i Bosne i Hercegovine
Crkva Vjera

Monografija sv. Terezija i njezine kćeri na tlu Hrvatkse i Bosne i Hercegovine

Knjiga objavljena u nizu  »Monografije KIZ-a«, br. 3, pod naslovomSv. Terezija Avilska i njezine kćeri na tlu Hrvatske i Bosne i Hercegovine monumentalna je monografija publicirana u povodu jubileja 500. obljetnice rođenja sv. Terezije Avilske. Riječju i slikom prikazuje nastanak i razvoj ženske grane Karmela u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U nizu kraćih radova na hrvatskom i engleskom jeziku autori, hrvatske karmelićanke i karmelićani (OCD), s. M. Gabrijela Batelja, s. Ilijana Terezija Cvetnić, s. M. Petra Fišter, s. M. Bonita Kovačić, s. M. Jelena Lipić, o. Tadej Perica, o. Jure Zečević te s. Tea Živković (OCDS), sažeto, jasno, istovremeno i stručno i tečno, čitljivim jezikom dojmljivo predstavljaju put Karmela od Terezijine Španjolske do Hrvatske i BiH, od Terezijinog 16. stoljeća do našeg današnjeg aktualnog trenutka u 21. stoljeću.

Na kraju se nalazi i »Kronologija života sv. Terezije Avilske«. Monografija je rezultat suradnje samostana karmelićanki obuhvaćenih Udrugom »Blaženi Alojzije Stepinac« bosonogih karmelićanki u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini: Brezovica, Kloštar-Ivanić, Breznica Đakovačka, Marija Bistrica i Sarajevo. Uredile su je s. M. Jelena Lipić i s. M. Bonita Kovačić. Lekturu i korekturu hrvatskog teksta uradila je Ivana Vrtič, teološku lekturu karmelićanin o. Zdenko Križić, a sve tekstove na engleski je preveo Marijan Tokić. Obradu slika i grafičko uređenje vrsno, skladno i privlačno je uredila Senka Blažeković.

Sa svojih ukupno 180 stranica velikog formata (245 x 300 mm) na najkvalitetnijem papiru, monografija je sadržajno iznimno bogata, s kvalitetnim tekstualnim i dokumentarno-fotografskim prilozima, ukusno je opremljena i dizajnirana, te će ju čitatelj listati i čitati uživajući i diveći se. Bez pretjerivanja se smije reći da hrvatske klauzurne karmelićanke – a s njima i KIZ kao izdavač – smiju biti ponosne na ovakvo reprezentativno djelo, dostojno velikog jubileja 500. obljetnice rođenja svoje karmelske obnoviteljice i utemeljiteljice sv. Terezije Avilske. Osobito je vrijedno hvale što, zahvaljujući prijevodu na engleski, monografija može biti dostupna i čitljiva praktično po cijelom svijetu.

Budući da se ovakvo djelo stvara jednom u pola tisućljeća te da je povezano sa, za sestarske mogućnosti, prevelikim financijskim troškovima, na kraju monografije se nalazi i popis dobročinitelja koji su svojim novčanim prilozima potpomogli izdanje: njima je upućena iskrena riječ zahvale, jer su omogućili da prodajna cijena monografije, unatoč visokoj kvaliteti izrade, ipak ne bude previsoka.

Knjigu možete naručiti kontaktirajući: Karmel svete Male Terezije, Trg sv. Ivana 10, HR-10312 KLOŠTAR-IVANIĆ; tel. 01/2892769; faks: 01/2892129; e-pošta: karmel-klostar-ivanic@zg.t-com.hr, ili:udruga.ast.ocd@gmail.com, a moguće ju je nabaviti i u svim drugim samostanima klauzurnih karmelićanki, u samostanu karmelićana u Remetama i katoličkim knjižarama u Hrvatskoj.

Izvor: karmel.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.