Vjera Crkva Ekumenski forum kršćanskih žena Europe
Crkva

Ekumenski forum kršćanskih žena Europe

Ekumenski forum kršćanskih žena Europe održao je svoju 10. opću skupštinu od 7. do 12. augusta 2018. pod motom »Ako u ovom trenutku šutite… Kršćanske žene razgovaraju«.

To je bila prilika istražiti neke od načina na koje žene diljem Europe govore o relevantnim pitanjima u Crkvi i društvu, a obilježena je i 20. obljetnica kraja Desetljeća Crkava u solidarnosti sa ženama.

Oko 100 sudionica okupilo se u Soko Gradu, u manastiru Sv. Nikolaja  Srspkoga, gdje su ih prvoga dana susreta pozdravili vladika šabački gospodin Lavrentije, nadbiskup i metropolit beogradski mons. Stanislav Hočevar, biskup Igor Đurčik iz Protestantske Crkve, gosti predstavnici Mešihata Islamske zajednice iz Novog Pazara kao i muftija mačvansko-podrinjski Mehemdailija ef. Veli.

Ekumenski forum kršćanskih žena Europe međunarodna je crkvena organizacija koja je aktivna u 30 europskih zemalja. To je mreža žena svih kršćanskih tradicija, osnovana 1982. godine u Gwattu u Švicarskoj.

Glavni ciljevi foruma su jačanje ekumenske mreže žena, pomoć ženama da pronađu zajednički europski identitet kao i izazov ​​ženama da stupe u akciju, kroz edukativne radionice, sastanke, publikacije o pitanjima kao što su ekumenska učenja, političko učenje, upravljanje, etičko-ekološko osposobljavanje i projekti pomirenja. Sve žene, na europskoj i nacionalnoj razini, rade na dobrovoljnoj osnovi.

Žene se žele međusobno razumjeti u svojim kulturnim razlikama i njihovoj jedinstvenoj kršćanskoj vjeri.

U nekim Crkvama i regijama Europe žene imaju stanovite zadaće, ali i prava, što im omogućava da traže inovacije na putu prema jedinstvu. Na taj način vjernici kršćani mogu razmjenjivati ​​iskustva i biti ojačani mnogostrukim načinima života koji se nudi kroz kršćanske zajednice.

Počev otprije trideset godina Ekumenski forum kršćanskih žena Europe okuplja žene svih različitih Crkava i denominacija u Europi na seminarima, konferencijama i skupštinama. Godine 1978. održana je prva ekumenska ženska konzultacija u Bruxellesu, gdje se shvatilo kako je obogaćujuće i nužno organizirati takve susrete i rasprave.

Izvor: kc.org.rs (kmc)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.