Psihologija Kako da znam da li volim sebe?
Psihologija

Kako da znam da li volim sebe?

Voleti sebe znači imati ok odnos prema sebi, a to može uključivati i vrlo konstruktivan unutrašnji dijalog u kojem podržavamo, negujemo sebe, ali i imamo realan kritički (ne nužno i kritizerski) odnos. Svakako da nam i kvalitet života takođe nudi odgovor. Ako u našem življenju ima zadovoljstva, onda možemo pretpostaviti i da je samoljubav prisutna.

Kako su nas voleli mama i tata?

Veliku ulogu u našem “self tretmanu” ima način na koji su nas tretirali roditelji, a njih opet njih njihovi roditelji… To je čitav transgeneracijski niz obrazaca koje je jedna generacija donosila drugoj. Kao ruske “bubuške” koje izlaze jedna iz druge! Mi  smo modelovali i introjektovali te obrasce, tj. način na koji su nas roditelji tretirali. Vremenom je to postao model po kojem tretiramo sebe. Šta ako su te poruke bile toksične, destruktivne i omalovažavajuće? Tada, kao odrasla osoba možemo malo zastati i upitati se da li je slika koju imamo o sebi definisana isključivo time u šta smo poverovali kao deca ili možemo imati nov i drugačiji stav o sebi?

Manjak samopoštovanja

Pošto se odnos prema sebi gradio na osnovu poruka drugih,  kao i modelovanja ponašanja,  kasnije imamo opciju da stvari posmatramo iz odrasle (realnije i drugačije) perspektive. Moji klijenti koji dođu često sa manjkom samopoštovanja ukazuju na to da sebe prihvataju parcijalno, uslovno navodeći da nemaju dovoljno dokaza za bilo šta drugo… Ta uslovljenost je povezana sa logikom “ako- onda”, dakle samo ukoliko određenu stvar radiš, ostvaruješ onda i – vrediš. To je suženo, zahtevno i postavlja uslove prema pojedinačnim vrednostima koje osoba ima ili nema.

Za razliku od samopoštovanja, ljubav prema sebi tretira osobu kao celinu. Zato terapijski, osoba prvo vraća samopoštovanje, tačnije podseća sebe na specifične vrednosti koje ima, a onda je više u stanju da prihvati i sebe kao biće vredno postojanja.

Kako uskladiti svoje želje i želje drugog?

Mi kao socijalna bića živimo u okruženjima koje stalno postavljaju neke uslove, kodove ponašanja, a neretko biva da druge osobe koje su u kontaktu sa nama zahtevaju stvari koje su u suprotnosti sa našim željama.

Na prvi pogled, to može izgledati kao suprotnost našoj ljubavi prema sebi. Ne moramo se, međutim bojati.

Ekološki partnerski odnosi ne idu na opciju “ili – ili”, već naprotiv idu u pravcu dijaloga i donošenja odluke o tome čija će se želja u pojedinoj situaciji više afirmisati. Dakle, oni se opredeljuju za dogovor.  I bez obzira na odluku, u pravcu ispunjenja,ili ne ispunjena sopstvene želje, ovo drugo nije negacija ljubavi prema sebi i obrnuto. O tome je još i Erih From pisao govoreći o jednoj vrsti dijalektičke napetosti usled izbora ljubavi prema sebi ili prema drugima. Zaključio je da se ovi zahtevi ne isključuju međusobno.

To je upravo i taj paradoks, koji znači da ljubav nije nužno romantično očekivanje, i stalno dokazivanje te vrste, već naprotiv konstantan razvoj i promena. Zato, tu vrstu zrele ljubavi mogu i praktikovati oni koji sebe poznaju i vole. Oni se ne boje iskoračiti iz sebe u taj zajednički prostor koji zoveo MI.

Maja Pavlov- psiholog, pshoterapeut i NLP trener

HRIO
tel: +381 63 11 22 806
e-mail: majapavlov@gmail.com
www.hrio.org

photo: www.pixabay.com

Maja Pavlov

Maja Pavlov je dipl.psiholog, sertifikovani Transakcioni analitičar (CTA) psihoterapeut i NLP trener prema IANLP i INHNLP standardima.
Radi individualne i grupne sesije sa klijentima koji prepoznaju značaj psihoterapije za njihovo opšte zdravlje i kvalitet života. Veruje u promenu stanja, ličnosti i konteksta osobe. Pomaže klijentu u intenzivnom procesu promene, prvo da je definiše, a onda i ostvari. U svojoj praksi, tretirala je različit spektar neželjenih stanja od svakodnevnih životnih tegoba do složenih kliničkih poremećaja (neuroze, psihoze i granični poremećaji). Radi i sa porodicama, bračnim parovma ili porodničnim dijadama.
Svoju međunarodnu psihoterapijsku sertifikaciju (za CTA) imala je na usmenom ispitu u San Francisku (USA), a važne NLP module prošla je sa međunarodno priznatim trenerima . Tom Best (USA), Bernt Isert (Germany) i Charles Faulkner (USA, UK) . U okviru Psihopolisa drži NLP Practitioner i NLP master treninge. Radi individualnu psihoterapiju u Novom Sadu i Beogradu, i vodi grupe ‘TA u svakodnevnom životu’.
Prepoznala je značaj TA i NLPa, radeći sa ljudima u njihovim različitim životnim fazama, verujući da su svesni (i nesvesni) razvoj neminovnost, za koju treba biti spreman.
Svoju psihoterapijsku praksu razvijala je kroz rad sa pojedincima i grupama, kao i vođenjem edukativnih razvojnih programa , u zemlji i inostranstvu. Autor je akreditovanih treninga kod Republičkog Ministarstva zdravlja i socijalne politike i oko 60 projekata u oblasti razvoja zajednica.

1 Komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  • Ekološki partnerski odnosi ne idu na opciju “ili – ili”, već naprotiv idu u pravcu dijaloga i donošenja odluke o tome čija će se želja u pojedinoj situaciji više afirmisati. Dakle, oni se opredeljuju za dogovor.
    Hvala na ovom delu. Pomogao mi je da prelomim prilikom donošenja odluke.