Vjera Crkva Čileanski biskupi ponudili ostavke
Crkva

Čileanski biskupi ponudili ostavke

Na jučerašnjoj su tiskovnoj konferenciji čileanski biskupi zatražili oprost zbog boli koju su svojim ozbiljnim grješkama i propustima prouzročili žrtvama svećeničkog spolnog zlostavljanja, Papi, Božjem narodu i svojoj zemlji, te su Svetom Ocu ponudili ostavke na svoje službe prepuštajući mu da slobodno donese odluku o svakom od njih

Po završetku trodnevnog susreta s papom Franjom o svećeničkom spolnom zlostavljanju u Čileu, biskupi su te zemlje (18. svibnja) održali tiskovnu konferenciju za vrijeme koje su priopćili da su Svetom Ocu ponudili ostavke na svoje službe te mu prepuštaju da slobodno donese odluku o svakom od njih. Dodajmo da su u Vatikan stigla 34 čileanska biskupa.

Zahvalivši papi Franji što ih je očinski saslušao te ponudio bratsko ispravljanje tijekom tri dana razmišljanja i molitve, usmjerili su pažnju na dokument koji im je osobno uručio Papa. U njemu se upućuje na niz stvari koje su za osudu, a koje su se dogodile u Crkvi u Čileu: neprihvatljivo zlostavljanje moći, savjesti, kao i seksualno zlostavljanje.

Biskupi zatražili oprost

Čileanski su biskupi prije svega zatražili oprost zbog boli koju su svojim ozbiljnim grješkama i propustima prouzročili žrtvama svećeničkog spolnog zlostavljanja, Papi, Božjem narodu i svojoj zemlji.

Također su izrazili zahvalnost malteškom nadbiskupu Charlesu Scicluni i ocu Jordiju Bertomeuu, koje je Sveti Otac ovlastio da istraže skandal seksualnog zlostavljanja u Čile, zbog njihove pastoralne i osobne predanosti, kao i zbog njihova nastojanja da donesu iscjeljenje rana u čileanskom društvu i u Crkvi.

Biskupi su zahvalili žrtvama na njihovoj ustrajnosti i hrabrosti pred ozbiljnim osobnim, duhovnim, društvenim i obiteljskim teškoćama s kojima su se morali suočiti. Riječ je o teretu koji su često težim činili nerazumijevanje i napadi od strane crkvene zajednice. Zatraživši ponovno oprost, biskupi su ih pozvali da im pomognu kako bi mogli napredovati na putu iscjeljenja.

Prekretnica u procesu duboke promjene

Opisujući prošle dane iskrenog dijaloga kao prekretnicu u procesu duboke promjene koju vodi papa Franjo, biskupi su napomenuli da u zajedništvu sa Svetim Ocem žele ponovno uspostaviti pravdu i pridonijeti popravljanju prouzročene štete kako bi dali novi poticaj proročkom poslanju Crkve u Čileu u čijem bi središtu uvijek trebao biti Isus Krist. Obvezujući se da će se potpuno posvetiti tom novom putu, biskupi su na kraju izrazili svoju želju da lice Gospodnje ponovno zasja u Crkvi u Čile te su u poniznosti i nadi pozvali sve da im pomognu u njihovu nastojanju.

Izvor: radiovatican.va

Foto: dioezese-linz.at

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.