Vjera Crkva Čileanski biskupi ponudili ostavke
Crkva

Čileanski biskupi ponudili ostavke

Na jučerašnjoj su tiskovnoj konferenciji čileanski biskupi zatražili oprost zbog boli koju su svojim ozbiljnim grješkama i propustima prouzročili žrtvama svećeničkog spolnog zlostavljanja, Papi, Božjem narodu i svojoj zemlji, te su Svetom Ocu ponudili ostavke na svoje službe prepuštajući mu da slobodno donese odluku o svakom od njih

Po završetku trodnevnog susreta s papom Franjom o svećeničkom spolnom zlostavljanju u Čileu, biskupi su te zemlje (18. svibnja) održali tiskovnu konferenciju za vrijeme koje su priopćili da su Svetom Ocu ponudili ostavke na svoje službe te mu prepuštaju da slobodno donese odluku o svakom od njih. Dodajmo da su u Vatikan stigla 34 čileanska biskupa.

Zahvalivši papi Franji što ih je očinski saslušao te ponudio bratsko ispravljanje tijekom tri dana razmišljanja i molitve, usmjerili su pažnju na dokument koji im je osobno uručio Papa. U njemu se upućuje na niz stvari koje su za osudu, a koje su se dogodile u Crkvi u Čileu: neprihvatljivo zlostavljanje moći, savjesti, kao i seksualno zlostavljanje.

Biskupi zatražili oprost

Čileanski su biskupi prije svega zatražili oprost zbog boli koju su svojim ozbiljnim grješkama i propustima prouzročili žrtvama svećeničkog spolnog zlostavljanja, Papi, Božjem narodu i svojoj zemlji.

Također su izrazili zahvalnost malteškom nadbiskupu Charlesu Scicluni i ocu Jordiju Bertomeuu, koje je Sveti Otac ovlastio da istraže skandal seksualnog zlostavljanja u Čile, zbog njihove pastoralne i osobne predanosti, kao i zbog njihova nastojanja da donesu iscjeljenje rana u čileanskom društvu i u Crkvi.

Biskupi su zahvalili žrtvama na njihovoj ustrajnosti i hrabrosti pred ozbiljnim osobnim, duhovnim, društvenim i obiteljskim teškoćama s kojima su se morali suočiti. Riječ je o teretu koji su često težim činili nerazumijevanje i napadi od strane crkvene zajednice. Zatraživši ponovno oprost, biskupi su ih pozvali da im pomognu kako bi mogli napredovati na putu iscjeljenja.

Prekretnica u procesu duboke promjene

Opisujući prošle dane iskrenog dijaloga kao prekretnicu u procesu duboke promjene koju vodi papa Franjo, biskupi su napomenuli da u zajedništvu sa Svetim Ocem žele ponovno uspostaviti pravdu i pridonijeti popravljanju prouzročene štete kako bi dali novi poticaj proročkom poslanju Crkve u Čileu u čijem bi središtu uvijek trebao biti Isus Krist. Obvezujući se da će se potpuno posvetiti tom novom putu, biskupi su na kraju izrazili svoju želju da lice Gospodnje ponovno zasja u Crkvi u Čile te su u poniznosti i nadi pozvali sve da im pomognu u njihovu nastojanju.

Izvor: radiovatican.va

Foto: dioezese-linz.at

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.