Vjera Papa govori Pokvarenjak ne traži Božje oproštenje
Papa govori Vjera

Pokvarenjak ne traži Božje oproštenje

Molimo Boga da se slabost koja nas navodi na grijeh ne pretvori u pokvarenost – potaknuo je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi u kapeli Doma Sveta Marta. Govoreći o biblijskoj pripovijesti o kralju Davidu i Bat-Šebi, Papa je istaknuo kako đavao navodi pokvarenjake da ne osjećaju potrebu Božjega praštanja.

Griješiti se može na brojne načine, a može se od Boga iskreno tražiti oprost za sve i biti sigurni da ćemo oprost dobiti. Problem je pak kad je u pitanju neki pokvarenjak, jer on nema potrebu tražiti oproštenje, dostatna mu je moć na koju se oslanja njegova pokvarenost – ustvrdio je Sveti Otac dodajući:

Kad se David zaljubio u Bat-Šebu, ženu svojega službenika Urije koji je bio na ratištu, mislio je da mu Bog nije potreban. Nakon zavođenja žene, doznavši da je trudna, David je smišljao kako sakriti preljub, što smo čuli u prvom misnom čitanju. David je dakle odanom čovjeku, vjernom zakonu, kralju i narodu pripremio smrtnu zamku, osudio ga na smrt – kazao je papa Franjo dodajući:

David je svetac i grješnik. Popustio je pohoti, ali Bog ga ljubi. Veliki i plemeniti David osjeća se sigurnim, jer je bilo moćno kraljevstvo, pa je pokušao sve kako bi  sakrio preljub; skovao je zavjeru i naručio ubojstvo odanoga čovjeka, koje je prikazao kao ratnu nesreću – kazao je Papa.

To što se Davidu dogodilo, svima nam se može dogoditi: da iz grijeha prijeđemo u pokvarenost. David je učinio prvi korak prema pokvarenosti. Imao je moć i silu. Pokvarenost je grijeh koji možemo počiniti svi mi koji imamo crkvenu, vjersku, gospodarsku i politički moć …Jer đavao nas čini sigurnima: ‘To ću ja učiniti’ – ustvrdio je Sveti Otac.

Pokvarenost je, od koje će se David po milosti Božjoj osloboditi, nagrizla srce „hrabrog dječaka“ koji se s praćkom i pet kamenčića sučelio s Golijatom. Danas bih želio istaknuti samo ovo: u našem životu ima trenutak kada se grijeh pretvara u pokvarenost, a to se događa kada smo posve sigurni, to jest kad nas narod obožava i kad imamo veliku moć – kazao je Papa dodajući:

Bog uvijek prašta. Ali kod pokvarenosti najgore je to što pokvarenjak ne osjeća potrebu tražiti oproštenje … Pomolimo se danas za Crkvu, polazeći od sebe, za Papu, za biskupe, svećenike, redovnike, vjernike laike: Gospodine, spasi nas od pokvarenosti. Svi smo grješnici, Gospodine, ali ne dopusti da zapadnemo u pokvarenost! Molimo tu milost – zaključio je papa Franjo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.