Intervju Princeza Charlene od Monaka: ‘Katolička vjera duboko me dotiče i savršeno odgovara mome duhu’
Intervju

Princeza Charlene od Monaka: ‘Katolička vjera duboko me dotiče i savršeno odgovara mome duhu’

“Charlene je prigrlila katoličku religiju te u njoj nalazi inspiraciju”, izjavio je neimenovani sugovornik spomenutog časopisa, nadodavši kako je princeza Charlene “predana” te “zadivljuje u svojoj vjernosti”.

Charlene, koja je rođena u današnjem Zimbabveu u protestantskoj obitelji, obratila se na katoličanstvo netom prije svoje udaje za monegaškog prijestolonasljednika princa Alberta II, s obzirom da je katoličanstvo službena religija vladajuće loze Grimaldi, a time i cijele kneževine Monako. Službeni moto ove male europske države tako glasi: “Deo Juvante”, ili na hrvatskom “Uz Božju pomoć”

Međutim princeza Charlene, nekadašnja olimpijska plivačica, otkrila je kako za nju katoličanstvo predstavlja “nešto više” od državne vjere: “Vrijednosti ove religije duboko me dotiču i savršeno odgovaraju mome duhu.”

Kaže kako ju je posebno dotaknuo susret s tadašnjim papom Benediktom XVI., netom prije njegova odstupanja s mjesta Petrova nasljednika: “U siječnju 2013. princ Albert odveo me u Vatikan te upoznao s papom Benediktom XVI., baš kao što je princ Rainier (Albertov otac, op.a.) napravio s Grace Kelly i Piom XII. To je za mene bilo izrazito duboko iskustvo…”

Magazin People tako izvještava kako je princeza, nakon preuranjenog poroda, svoj prvi izlazak iz bolnice iskoristila kako bi prisustvovala misi: “Molila sam, kao i uvijek, za sve, ali posebno sam zahvaljivala Bogu. Toliko sam sretna, imam sretnog muža i dvoje djece u dobrom stanju.”

Dapače, prilikom krštenja njenih dvoje blizanaca, Charlene se “snažno angažirala i konzultirala oko (biblijskog) teksta koji će se čitati, glazbe te dekoracija za ceremoniju”.

Magazin People također javlja kako princeza zajedno sa svojim mužem diskretno pohađa misu u jednoj od pet rimokatoličkih crkava u Monaku. Njihov izvor tako kaže kako Charlene “voli ići u crkvu. U neku ruku, na njoj se vidi kako joj to pruža traženu duhovnu ravnotežu kao kontrast njezinom životu princeze”.

Da vjera princeze Charlene ne ostaje samo na kurtoaznim posjetima Papi i tradiciji vladajuće obitelji, vidljivo je iz njena djelovanja. Naime, čini se kako je princeza odgovorna za barem jedno obraćenje i to vlastitog brata Garetha Wittstocka. Također, posvećena je i karitativnom radu preko svoje zaklade.

Njen muž, princ Albert, susrest će se idući tjedan s papom Franjom u Vatikanu gdje bi trebali razgovarati o zaštiti okoliša i klimatskim promjenama. Privatnoj audijenciji prisustvovat će i princeza Charlene.

Izvor: bitno.net

Foto: royalcorrespondent.com

 

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.