Intervju Bivši gay aktivist: Kako mi je kardinal Burke pomogao vratiti se u Crkvu
Intervju

Bivši gay aktivist: Kako mi je kardinal Burke pomogao vratiti se u Crkvu

U.S. Cardinal Raymond L. Burke heads the Vatican's highest court -- the Supreme Court of the Apostolic Signature. He is pictured at the Vatican in a 2010 file photo. (CNS photo/Catholic Press Photo) (May 30, 2012) See VATICAN-COURT May 30, 2012.

“Neki ga kritiziraju zbog njegove vjernosti Bogu, Crkvu i svim dušama, ali za mene je on istinski pastir, biskup Atanazije naših vremena”, rekao je Eric Hess o biskupu koji mu je strpljivošću i ustrajnošću pomogao vratiti se u Katoličku Crkvu

Amerikanac Eric Hess bio je seksualno aktivan homoseksualac, koji je takvu svoju seksualnu orijentaciju pokušavao pomiriti s katoličkom vjerom u kojoj je rođen i odgojen. Te 1995., kako se danas prisjeća, odustao je od toga.

Bijesan i ogorčen na Crkvu, stavio je u jednu kartonsku kutiju sve križeve i krunice koje je imao, zajedno sa Svetim pismom, a potom je tu kutiju stavio ispred vrata ureda biskupa grada La Crosse u saveznoj državi Wisconsin. U kutiji je bila i poruka u kojoj je biskupu objavio kako se odriče svoje katoličke vjere.

Na njegovo iznenađenje, dobio je odgovor. Biskup mu je napisao kako poštuje njegovu odluku, ali se moli za Hessov povratak Crkvi. Hess je još više pobjesnio. Nije očekivao odgovor, posebice ne takav u kojem biskup piše kako će se “moliti za njega”. Napisao je novo pismo – optužio je biskupa za verbalno maltretiranje i poručio mu da mu više nikada ne piše.

Međutim, biskup je ipak odgovorio. Odgovorio je ljubazno i strpljivo kako više neće pisati, ali da koristi prigodu da poruči Hessu – ako se želi vratiti Crkvi, on će ga dočekati raširenih ruku.

Taj biskup danas je kardinal – Raymond Leo Burke, prelat koji je tijekom nedavno završene Sinode o obitelji u pojedinim krugovima slavljen kao čuvar Crkvenog nauka o pitanjima spolnog morala, a u drugima pak napadan kao vođa “konzervativnog” krila Sinode.

Što o njemu kaže Hess, čovjek koji je nekada bio militantni gay aktivist, a danas se vratio Crkvi i vjeri upravo zahvaljujući Burkeu?

“Neki ga kritiziraju zbog njegove vjernosti Bogu, Crkvi i svim dušama, ali za mene je on istinski pastir, biskup Atanazije naših vremena”, rekao je Hess. Podsjetimo, Atanazije Aleksandrijski biskup je iz 4. stoljeća koji je cijeli život ratovao s arijanskom herezom, čak i kada je ona postala prihvaćena među većinom biskupa. Usporedba je, dakle, sasvim jasna.

Hessovo svjedočanstvo o tome kako se okrenuo od homo-ideologije i vratio katoličanstvu ovih dana je ponovno počelo kružiti na internetu nakon što je pisao o njemu u časopisu Celebrate Life prije tri godine.

Vratimo se na njegovu priču.

Hess je u trenutku kada je ostavio kutiju pred vratima Burkea bio bijesan na Crkvu i nije htio imati ništa s njom. Međutim, tri godine nakon toga morao se suočiti sa sobom i priznati da bez sakramenata i vjere ne može živjeti. Rekao je to svom “partneru” s kojim je tada živio, a ovaj mu je odgovorio da je “znao da će se jednog dana to dogoditi”. Hess je otišao na veliku ispovijed kod svog župnika, a ovaj mu je našao i obitelj kod koje može živjeti dok ne pronađe novi stan.

Amerikanac se sjetio i biskupove poruke kako će ga rado susresti i razgovarati s njim ako se odluči vratiti Crkvi. Nazvao ga je i zamolio za susret.

“Kada sam došao kod njega, zagrlio me je. Upitao me je sjeća li se one kutije koju sam mu ostavio pred vratima”, napisao je Eric Hess. Ispostavilo se kako ju je Burke cijelo vrijeme čuvao, uz molitvu i nadu da će se vratiti Crkvi i sada mu je vratio.

U nekoliko idućih mjeseci Hess je razmišljao i o svećeničkom pozivu, ali je naposljetku odlučio kako je za njega najbolje živjeti kao samac u čistoći.

Inače, ono što je zanimljivo u Hessovu tekstu jest informacija da je nakon povratka Crkvi nailazio na svećenike koji su ga uvjeravali kako se može vratiti svojoj homoseksualnosti i kako to “Bog želi za njega”.

“Nije mi to pomagalo”, piše Hess i nastavlja:

“Kao netko tko je godinama bio u stanju smrtnog grijeha, iskusio sam kakva je to patnja. Shvatio sam – nema radosti u životu koji je u neskladu s moralom.”

U svom tekstu za pro-life magazin Hess je napisao i kako je svjestan što je uzrokovalo njegovu homoseksualnost – loš odnos s ocem koji je redovito tukao majku i prijetio njemu i njegovu bratu. U potrazi za ocem kojeg nikada nije imao, Amerikanac je tijekom tinejdžerskih godina razvio odnos pun povjerenja sa svojim učiteljem što je ovaj zlorabio i seksualno iskoristio dječaka. Nakon godina lutanja i militantnog gay aktivizma, Hess se vratio Crkvi, a za to veliku zaslugu ima – Burke.

“On je moj mentor i inspiracija. Iako me je biološki otac odbio, kardinal Burke je postao moj duhovni otac koji me s ljubavlju upućuje na nebeskog Oca”, napisao je Hess.

U svakom slučaju, cijela priča ilustrira kako je u svom pastoralnom radu Burke dosljedan svom shvaćanju milosrđa koje neprestano zagovara i koje je utemeljeno na Isusovu učenju – milosrđu koje grješnika ne odbacuje, ali mu pri tome ne prešućuje grijeh koji ga opterećuje kao i potrebu za pokajanjem.

Izvor: Bitno.net

Uredio: Nikola Knezi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.