Intervju Riječ urednika Radio Marije Srbije povodom Božića
Intervju

Riječ urednika Radio Marije Srbije povodom Božića

Slavimo Božić u Svetoj godini milosrđa. Božić je očitovanje beskrajnog Božjeg milosrđa prema čovjeku i svijetu. Na početku svoje bule najave izvanrednog Jubileja milosrđa, papa Franjo ističe da je Lice milosrđa nebeskoga Oca Isus Krist. On kaže: „Milosrđe je postalo živo, vidljivo i dosegnulo je svoj vrhunac u Isusu iz Nazareta“.
Ovih dana bit ćemo zagledani u betlehemsko dijete. Prizor djeteta u jaslama svjedoči o neizmjernom Božjem milosrđu prema čovjeku. Prizor toliko neljudski a svake godine za Božić ogrije ljudska srca milijuna ljudi. I to je moguće jer je „dijete u jaslicama“ znak neizmjerne Božje ljubavi i milosrđa prema čovjeku. Evo kako to izriče Božja riječ: Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni (Iv 3,16). Kasnije će tu istinu sv. Pavao izraziti ovako: Ta on ni svojega Sina nije poštedio, nego ga je za sve nas predao! Kako nam onda s njime neće sve darovati? (Rim 8,32. No ta odluka da radi nas ljudi i radi našega spasenja siđe s neba i postane čovjekom nije samo Očevo milosrđe nego i slobodni čin vječnog Božjeg Sina. I o tom piše sv. Pavao: On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe “oplijeni” uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe… (Fil 2,6-8).
I dok ovoga Božića, u godini Jubileja milosrđa, budemo zagledani u betlehemsko dijete i dok budemo zahvaljivali na beskrajnoj Božjoj ljubavi i milosrđu prema čovjeku i čovječanstvu, osluškujmo poruku iz „jaslica“: Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan (Lk 6,36). Svoje milosrđe potvrdimo djelima milosrđa. O tim djelima papa Franjo piše u svojoj Buli: „Isus nam u svojem propovijedanju stavlja pred oči ta djela milosrđa, kako bismo mogli shvatiti živimo li ili ne kao njegovi učenici. Pozvani smo ponovno otkriti tjelesna djela milosrđa: gladna nahraniti, žedna napojiti, siromaha odjenuti, stranca primiti, bolesna dvoriti, utamničena pohoditi i mrtva pokopati. Ne zaboravimo ni duhovna djela milosrđa: dvoumna savjetovati, neuka poučiti, grješnika pokarati, žalosna i nevoljna utješiti, uvrjedu oprostiti, nepravdu strpljivo podnositi i za žive i mrtve Boga moliti“. Svoje tumačenje tih djela milosrđa zaključuje riječima: Isusovo „tijelo ponovno postaje vidljivim u tijelu mučenih, ranjenih, bičevanih, pothranjenih, prognanih… kako bismo ga prepoznali, dotaknuli i za nj se brižno skrbili. Ne zaboravimo riječi svetoga Ivana od Križa: U predvečerje svoga života bit ćeš pitan o ljubavi“ (Lice milosrđa br. 15).
Tim mislima svim mojim dragim župljanima, prijateljima i dobročiniteljima; svoj svojoj rodbini i svim slušateljima, volonterima i djelatnicima i dobročiniteljima Radio Marije želim Čestit Božić i blagoslovljenu 2016. godinu, Svetu godinu milosrđa.

Izvor: Radio Marija Srbije

Foto: Mons. Andrija Anišić

 

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.