Sveci Sveti Stanislav

Sveti Stanislav

   Današnji zaštitnik je sveti Stanislav (Stanisław Szczepanowski, Stanisław ze Szczepanowa), krakovski biskup i mučenik. Rodio se 26. srpnja 1030. u Szczepanówu, selu nedaleko Brzeska (Malopoljsko vojvodstvo) u južnoj Poljskoj, kao sin plemićke obitelji. Njegovi pobožni roditelji, Wielisław i Bogna, koji nisu mogli imati djece 30 godina, molili su za njegovo rođenje i bili uslišani. Školovao se u Gnieznu, a u Parizu je studirao teologiju i pravo. Kad se vratio u Poljsku, svoje drage roditelje više nije našao na životu. Baštinu je podijelio siromasina i stupio u krakovski stolni kaptol. Za svećenika ga je zaredio biskup Lambert Suła. Iako mlad, kao kanonik isticao se svojim propovijedanjem, učenošću i pomaganjem nevoljnicima. Godine 1072. naslijedio je Lamberta na krakovskoj biskupskoj stolici.

   Bio je na glasu kao dobar pastir, prijatelj siromaha i brižni otac svoga klera. Ponovo je organizirao poljsku metropoliju u Gnieznu i poticao otvaranje benediktinskih samostana. Oštro je kritizirao nasilje i nemoralni život poljskog kralja Boleslava II, osobito otimanje velikaških posjeda, i na kraju ga je izopćio iz Crkve. Kralj ga je svojom rukom ubio tijekom mise na brežuljku Skałka, u predgrađu Krakova, na današnji dan, 11. travnja 1079. Postao je simbolom poljskog domoljublja, a njegovo tijelo počiva od 1088. u krakovskoj katedrali. Svetim ga je proglasio 1253. papa Inocent IV. Zaštitnik je Poljske, krakovske nadbiskupije i grada Krakova, grada Gniezna, mnogih poljskih nadbiskupija i biskupija, vojnika u borbi, ćudoređa te mnogih naselja, župa i crkava diljem Poljske i svijeta.

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.