Sveci Sveti Stanislav

Sveti Stanislav

   Današnji zaštitnik je sveti Stanislav (Stanisław Szczepanowski, Stanisław ze Szczepanowa), krakovski biskup i mučenik. Rodio se 26. srpnja 1030. u Szczepanówu, selu nedaleko Brzeska (Malopoljsko vojvodstvo) u južnoj Poljskoj, kao sin plemićke obitelji. Njegovi pobožni roditelji, Wielisław i Bogna, koji nisu mogli imati djece 30 godina, molili su za njegovo rođenje i bili uslišani. Školovao se u Gnieznu, a u Parizu je studirao teologiju i pravo. Kad se vratio u Poljsku, svoje drage roditelje više nije našao na životu. Baštinu je podijelio siromasina i stupio u krakovski stolni kaptol. Za svećenika ga je zaredio biskup Lambert Suła. Iako mlad, kao kanonik isticao se svojim propovijedanjem, učenošću i pomaganjem nevoljnicima. Godine 1072. naslijedio je Lamberta na krakovskoj biskupskoj stolici.

   Bio je na glasu kao dobar pastir, prijatelj siromaha i brižni otac svoga klera. Ponovo je organizirao poljsku metropoliju u Gnieznu i poticao otvaranje benediktinskih samostana. Oštro je kritizirao nasilje i nemoralni život poljskog kralja Boleslava II, osobito otimanje velikaških posjeda, i na kraju ga je izopćio iz Crkve. Kralj ga je svojom rukom ubio tijekom mise na brežuljku Skałka, u predgrađu Krakova, na današnji dan, 11. travnja 1079. Postao je simbolom poljskog domoljublja, a njegovo tijelo počiva od 1088. u krakovskoj katedrali. Svetim ga je proglasio 1253. papa Inocent IV. Zaštitnik je Poljske, krakovske nadbiskupije i grada Krakova, grada Gniezna, mnogih poljskih nadbiskupija i biskupija, vojnika u borbi, ćudoređa te mnogih naselja, župa i crkava diljem Poljske i svijeta.

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.