Sveci Sveti Rajmund iz Penyaforta

Sveti Rajmund iz Penyaforta

   Današnji svetac daje jasnu poruku, nikakva karijera, fakulteti, katedre i časti, nesmiju u nama “ubiti” jednostavnost, poniznost i poslušnost. Posebno se časti kao zaštitnik pravnika i zakonodavaca koji bi zasigurno u njemu trebali vidjet uzor.

   Sveti Rajmund je potekao iz plemićke obitelji u mjestu Penvafortu u Kataloniji (Španjolska), u blizini Barcelone. Učio je u školama najvećih učitelja i prvaka svoga vremena, te je kao iznimno nadareni i marljivi učenik već sa dvadeset godina postao docent prava. Želeći završiti svoje studije kao tridesetogodišnjak odlazi u Bolonju prijestolnica “dvaju prava“, civilnog i crkvenog. U Bolognji ovaj španjolac ostvaruje izvaredne rezultate te uskoro dobiva “licentia ubique docendi” tj. najveći akademski stupanj koji je jedan srednjovjekovni pravnik mogao dobiti. Ta licenca je davala mogućnost poučavanja u cijelom kršćanskom svijetu, što se u ono vrijeme smatralo izuzetnom povlasticom. Kao izuzetni profesor prava i moralist mogao je tražiti velike novčane nadoknade od studenta kojima je predavao, ali je on ipak odlučio predavat besplatno znajući da svako znanje dolazi od Boga. Ova njegova velikodušna gesta privukla je pozornost stanovnika Bolonje. U to vrijeme nastaje i njegovo čuveno djelo: “Summa iuris” – Pravna suma.

   Godine 1219. odazivajući se pozivu biskupa Berengara, vraća se u Barcelonu. Tu je postao kanonik, a neko vrijeme i generalni vikar. Otvarala mu se sjajna crkvena karijera koju on ne želi.  Kao svećenik barcelonske Crkve oduševljava se dominikanskim Redom i njegoviom misijom “spašavanjem duša“, te mu pristupa 1222. prigrlivši redovničko siromaštvo, poniznost i poslušnost. Kao izvrsan propovjednika biva pozvan u Rim od pape Grgura IX te imenovan njegovim ispovjednikom i savjetnikom. Po papinom nalogu Rajmund je sabrao sve dotadašnje papinske pravne uredbe u jednu zbirku od 5 svezaka poznatu pod naslovom: “Decretales Gregorii IX “.

   Kao brižni odgojitelj svećenika napisao je Rajmund i jedno djelo za ispovjednike, s ciljem da im pomogne oko što pravilnijeg i plodonosnijeg opsluživanja ovog sakramenta. Poslije Jordana Saskog na svoju žalost bio je izabran za trećeg učitelja Reda (1238.) te se pokazao odvažnim apostolom. Na srcu mu je bio apostolat među Židovima i pomagao je misije Braće Blažene Djevice Marije od Otkupa i ostalih prosjačkih redova u Sjevernoj Africi. Posebno se zanimao za dijalog s muslimanima, te je poticao misionare da uče arapski i proučavaju Kuran. Nakon dvije godine odrekao službe i vratio u Kataloniju, gdje se posvećuje sređivanju propisa Kanonskog prava.

   Umro je u Barceloni 6. siječnja 1275., gotovo stogodišnjak. Ostao je zapamćen kao veliki pravnik i moralist, ali isto tako i kao čovjek velike jednostavnosti, poniznosti i neumornog apostolskog rada. Cijenili su ga pape, kraljevi i biskupi. Godine 1601. Klement VIII. ga uvršćuje među svece. Njegov prvi grob je bio u posebnoj kapeli samostanske crkve svete Katarine. Crkva je sekularizirana 1835. a grob je od 1838 smješten u katedrali u Barceloni.

Molitva Sv. Rajmundu iz Pennafort

Pripjev: Blaženi Rajmumde, koga slavi istinitost nauke i resi djevičanska čistoća, pouči nas putu spasenja i isprosi nam čistoću srca, da tvojim molbama postignemo vječne radosti.

R. Moli za nas, blaženi Rajmunde.
O. Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se. Bože, koji si izabrao blaženoga Rajmunda da bude slavni djelilac sakramenta pokore, i koji si ga čudesno preveo preko morskih valova, dozvoli da po njegovu zagovoru uamognemo činiti idostojnu pokoru i stići u luku vječnoga spasenja. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

tekst – blog.dnevnik.hr

fotografija – straymonds.org

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.