Sveci Sveti Marko evanđelist

Sveti Marko evanđelist

Ne stidim se, uistinu, evanđe­lja: ono je snaga Božja na spasenje svakomu tko vjeruje – Židovu naj­prije, pa Grku. Jer pravednost Božja od vjere k vjeri u njima ot­kriva kao što je pisano: Pravednik će od vjere živjeti (Rim 1,16-17). Evanđelje je Božja snaga! Ono nam je na dohvat ruke.

Uskrsni mučenik

Tumači ime Marko, ne baš uvjerljivo, dovode u vezu s poganskim bogom rata, Marsom, a drugi hoće reći da to ime znači čekić. Blagdan svetoga Marka slavimo 25. travnja. Markov je život i njegovo svjedo­čenje obučeno u legendu o njegovu mučeništvu. Je li Marko rođen u Jeruzalemu? Tko je Marko? Kad je rođen i gdje je živio? Neki misle da je Marko onaj mladić koji je za Isusom išao do Getsemanija, pa pobje­gao ostavši bez svoga platnenog odijela, kad su Isusa uhitili neprijate­lji (usp. Mk 14). Je li spadao među 72 Isusovih učenika koje je Isus slao po dvojicu? Je li Isusova posljednja večera bila u Markovoj kući? Ta su pitanja ostala bez sigurnih odgovora. Sveti Petar je puno držao do Marka. Zvao ga je svojim sinom. Marko je nećak apostola Barnabe. S Barnabom je putovao u Antiohiju. S Barnabom i Pavlom je bio na Cipru i u Maloj Aziji. Živio je i u Rimu. Bilježeći propovijedi svetoga Petra napisao je knjigu Evanđelja. Predaja kaže da je propovijedao u  Aleksandriji i Akvileji. U Akvileji se u tamošnjoj riznici, kao dragocje­na relikvija čuva Markova biskupska katedra izrađena od bjelokosti (slonovače).

Osnovao Crkvu u Aleksandriji, u Egiptu

Marka su pogani napali na sam Uskrs kad je služio blagdansku misu. Pogani su provalili u crkvu, pa su ga vezana užetom vukli po uli­cama. Zatvorili su ga u tamnicu i mučili, a Marko je molio: Primi, Gospodine, moju dušu u svoj pokoj. Ne dopusti da se ikada odijelim od tvoje milosti! Na to je Isus Marku odgovorio: Mir tebi, Marko, evanđe- listo moj! U tamnici je Marko proveo Uskrs pateći sve do narednog dana. Bio je uskrsni ponedjeljak, kad su ga pogani izvukli iz tamnice. Opet su ga vukli po kamenitim aleksandrijskim ulicama uz psovke i zlostavljanje dok nije podlegao mučenju. Simbol, po kojem prepozna­jemo svetoga Marka je lav. Marko je najkraće evanđelje u kojem ne spominje Isusovo djetinjstvo niti govor na gori.

Blagoslov žita na Markovo?

Od 589. godine se na Markovo drži procesija s blagoslovom polja. Blagoslov žita je „pokršteni” poganski običaj. Rimljani su u proljeće priređivali ophode u čast poganskoga boga sjetve. Kad je u vrijeme pape Pelagija II. u Rimu zavladala zarazna bolest, on je odredio da se u procesiji moli, da Bog otkloni zarazu. Od te godine se u mnogim kato­ličkim krajevima na Markovo počelo blagoslivljati žito.

Tko časti svetoga Marka?

Sveti Marko je zaštitnik Aleksandrije, Mletaka (Venecije), Kotora, zagrebačkog Gornjeg grada i njegove glasovite crkve, zaštitnik Žednika. Sveti Marko je zaštitnik pletača košara i hasura (zato što su njegove moći trgovci uz velike opasnosti u košari prenijeli u Mletke). Zaštitnik je zidara, staklara, bilježnika i pisača (zato što je svoje evan­đelje napisao po diktatu svetoga Petra). Vjernici ga zazivaju za dobru žetvu, njegovu pomoć traže za nevremena protiv tuče, groma i oluje. Zazivaju ga bolesnici koji pate od svraba, koji podnose velike patnje. Zazivaju ga vjernici za raskajanu smrt.

Preuzeto: Božji prijatelji s nama na putu, S.Beretić

Photo: taylormarshall.com

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.