Sveci Sveti Kleto, papa

Sveti Kleto, papa

Podrijetlom iz Atene. Pokršten od Svetog Petra. Za njegova pontifikata Rimom vlada obitelj Flavija (69-96). To su posljednje godine Vespazijana i vladavina Tita (79.-81.). Izgledalo je da je za kršćanstvo nastupio trajan mir, bez ikakvih represalija. Dolaskom Domicijana (81.-96.)na vlast, nade su iščezle. Tijekom vladavine Domicijana nastupili su najkrvaviji progoni. I sam  papa Anaklet je pao kao žrtva tih progona.

Papi Anakletu se pripisuje gradnja prve memorijalne crkve na mjestu pogibije Svetog Petra, koja je bila namijenjena uspomeni Svetog Petra, ali i ostalih mučenika.  Biskupima, svećenicima i đakonima – kleru – je odredio da moraju imati kratke kose. To je početak tonzure.

Za njegova pontifikata dogodila se katastrofa koja je imala sve elemente „svršetka svijeta“ (erupcija Vezuva 24. kolovoza 79. godine uništila je Pompeje i Herkulanum). I neki kršćani su očekivali povratak Krista. Očekivanja kršćana  da će se nešto slično dogoditi  Rimu i njegovim bogovima ubrzo su iznevjerena. Godine dana nakon propasti Pompeja (80.) Tito svečano otvara Flavijev amfiteatar uz neviđeno bogatstvo i raskošne igre priređene za plemstvo i puk. To je trebalo poslužiti kao dokaz vječnosti i neumrlosti Rima.

Progoni su se ubrzo nastavili i pojačali. Rezultat je bio prolijevanje mučeničke krvi.

Izvor: laudato.hr

Foto: wikipedia.org

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.