Sveci Sveti Kilian, Colman i Totnan

Sveti Kilian, Colman i Totnan

   Sveti Kilian (Killian, Cillian), irski misionar, biskup i mučenik, apostol Frankonije, rođen je oko 640. u plemićkoj obitelji, u Cloughballybegu kod Mullagha (grofovija Cavan). Postao je monah i opat u samostanu Hy (Iona). Školovao se u Roscarberryju (grofovija Cork) i Tuosistu (grofovija Kerry). S jedanaest svojih drugova uputio se 686. kao misionar preko Galije u Rim. U Rimu je krajem 686. posvećen kao misionarski biskup. Papa Konon (Conon) poslao ga je 687. s njegovim irskim prijateljima, svećenikom Colmanom (Colmán, Kolonat) i đakonom Totnanom, kao misionara u Frankoniju (danas sjeverna Bavarska i istočni Baden-Württemberg). Misionari su uspješno djelovali u istočnoj Frankoniji i Tiringiji. Kilian je tamo pokrstio mnoge pogane, među njima i franačkog vojvodu Gozberta. Opomenuo je Gozberta jer je živio u nedopuštenoj vezi s Geilanom, udovicom svog pokojnog brata. Geilanu je to tako naljutilo da je u Gozbertovoj odsutnosti naredila vojnicima da ubiju Kiliana i njegove najbliže suradnike, Colmana i Totnana.

   Odsjekli su im glave na glavnom trgu u Würzburgu (Unterfranken, Bavarska), gdje su misionari propovijedali. Umrli su mučeničkom smrću na današnji dan, 8. srpnja 689. Njihova tijela, zajedno sa svećeničkom odjećom, crkvenim posuđem i svetim knjigama, Geilana ja dala zakopati na skrovitom mjestu. Pokopani su u nekoj staji, a njihova tijela na čudesan način otkrivena su 743. u nazočnosti svetog Bonifacija, apostola Njemačke i svetog Burkarda, prvog biskupa Würzburga. Burkard je na mjestu Kilianove mučeničke smrti 752. podigao katedralu u Würzburgu, koja nosi Kilianovo ime. U toj katedrali i u susjednoj crkvi Neumünster počivaju relikvije svetih Kiliana, Colmana i Totnana. Sveti Kilian je zaštitnik grada Würzburga, biskupije Würzburg, nadbiskupije Paderborn, Frankonije, očiju, bolesnika od reume i gihta, ličilaca, krečilaca, bačvara te mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem Njemačke, Irske, Sjeverne Amerike i svijeta.

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.