Sveci Sveti Kilian, Colman i Totnan

Sveti Kilian, Colman i Totnan

   Sveti Kilian (Killian, Cillian), irski misionar, biskup i mučenik, apostol Frankonije, rođen je oko 640. u plemićkoj obitelji, u Cloughballybegu kod Mullagha (grofovija Cavan). Postao je monah i opat u samostanu Hy (Iona). Školovao se u Roscarberryju (grofovija Cork) i Tuosistu (grofovija Kerry). S jedanaest svojih drugova uputio se 686. kao misionar preko Galije u Rim. U Rimu je krajem 686. posvećen kao misionarski biskup. Papa Konon (Conon) poslao ga je 687. s njegovim irskim prijateljima, svećenikom Colmanom (Colmán, Kolonat) i đakonom Totnanom, kao misionara u Frankoniju (danas sjeverna Bavarska i istočni Baden-Württemberg). Misionari su uspješno djelovali u istočnoj Frankoniji i Tiringiji. Kilian je tamo pokrstio mnoge pogane, među njima i franačkog vojvodu Gozberta. Opomenuo je Gozberta jer je živio u nedopuštenoj vezi s Geilanom, udovicom svog pokojnog brata. Geilanu je to tako naljutilo da je u Gozbertovoj odsutnosti naredila vojnicima da ubiju Kiliana i njegove najbliže suradnike, Colmana i Totnana.

   Odsjekli su im glave na glavnom trgu u Würzburgu (Unterfranken, Bavarska), gdje su misionari propovijedali. Umrli su mučeničkom smrću na današnji dan, 8. srpnja 689. Njihova tijela, zajedno sa svećeničkom odjećom, crkvenim posuđem i svetim knjigama, Geilana ja dala zakopati na skrovitom mjestu. Pokopani su u nekoj staji, a njihova tijela na čudesan način otkrivena su 743. u nazočnosti svetog Bonifacija, apostola Njemačke i svetog Burkarda, prvog biskupa Würzburga. Burkard je na mjestu Kilianove mučeničke smrti 752. podigao katedralu u Würzburgu, koja nosi Kilianovo ime. U toj katedrali i u susjednoj crkvi Neumünster počivaju relikvije svetih Kiliana, Colmana i Totnana. Sveti Kilian je zaštitnik grada Würzburga, biskupije Würzburg, nadbiskupije Paderborn, Frankonije, očiju, bolesnika od reume i gihta, ličilaca, krečilaca, bačvara te mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem Njemačke, Irske, Sjeverne Amerike i svijeta.

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.