Sveci Sveti Ivan Krstitelj de la Salle

Sveti Ivan Krstitelj de la Salle

Ivan Krstitelj de la Salle je rođen u Rheimsu, Francuska, 30.04.1651. g. u plemićkoj obitelji. Studirao je u Parizu i zaređen je 1678. g. Poznat je po svom radu sa siromašnima. Umro je u St- Yon, Rouen, na Veliki petak, 07.04.1719. Kanonizirao ga je papa Leo XIII. 1900. g.

Ivan je bio veoma aktivan na području edukacije. Osnovao je institut Braće kršćanskih škola (odobren 1725. g.), a osnivao je i fakultete za obrazovanje učitelja (Rheims 1687. g., Pariz 1699.g. i Saint-Denis 1709. g.). Bio je među prvima koji je pretpostavio razrednu nastavu pojedinačnom podučavanju. On je, također, jedan od prvih koji je počeo predavati na narodnom jeziku umjesto na latinskom. Njegove su škole bile osnivane po cijeloj Italiji. Papa Pio XII. ga je proglasio zaštitnikom učitelja 1950. godine.

Izvor: laudato.hr

Foto: wikipedia.org

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.