Sveci Sveti Ezekijel

Sveti Ezekijel

   Sveti Ezekijel (hebrejski „Bog je jak“), starozavjetni prorok, bio je sin svećenika Buzija, a postao je i sam svećenik. Rođen je oko 622. u Jeruzalemu. Odveden je 597. godine prije Krista u Mezopotamiju, u babilonsko sužanjstvo, zajedno sa skupinom od deset tisuća Židova. U petoj godini sužanjstva Bog ga je za jednog viđenja pozvao za proroka. Treći je od četvorice velikih starozavjetnih proroka, suvremenik proroka Jeremije. Djelovao je više od dvadeset godina, od 592. do 570. prije Krista. Bio je vatren i slikovit bodritelj i vjerski vođa Židova. Naviještao je konačni pad Jeruzalema kao kaznu Božju, ali i povratak iz progonstva. Njegovo ime nosi starozavjetna „Ezekijelova knjiga“ (u tri dijela i 48 poglavlja), u kojoj su viđenja punija i cjelovitija nego u drugim proročkim knjigama.

   Cilj Ezekijelovih proroštava je uspostava novoga Gospodinovog bogoslužja i novoga Hrama. Njegova knjiga svojim je vizijama, proroštvima i simbolikom znatno utjecala na židovsku teologiju i mistiku, kao i na novozavjetne pisce (naročito na svetog Ivana i njegovu knjigu „Otkrivenja“) i kršćansku ikonografiju. Pažljivim čitanjem Ezekijelove knjige otkrivamo svježeg propovjednika, jakog čovjeka koji se ljudski obraća svojim sunarodnjacima, razgovara s njima, osvjetljuje im stvarnost slikama i prispodobama koje su kod njega vrlo česte i izvanredno snažne. Naviještanjem Novoga saveza, te slikom o izgubljenoj ovci i dobrom Pastiru, Ezekijel pripravlja „Novi zavjet“, a svojim živopisnim slikama pruža sadržajne motive kršćanskoj umjetnosti. Prema predaji Ezekijelov grob se nalazi 120 kilometara južno od Bagdada, u mjestu Al Kifl, na rijeci Eufratu, u jugoistočnom Iraku.

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.