Sveci Sveta Ema Krška

Sveta Ema Krška

   Sveta Ema Krška ili Hemma (Emma) von Gurk, koruška redovnica, rodila se oko 980. ili 995, prema predaji u slovenskom naselju Pilštanju (općina Kozje, Štajerska), u bogatoj i uglednoj koruškoj obitelji grofova von Zeltschach. Bila je rođakinja njemačkog cara Heinricha II, a odgojena je na carskom dvoru u Bambergu. Udala se za grofa Wilhelma von Friesacha, s kojim je imala dva sina, Wilhelma i Hartwiga, a obojica su umrli mladi. Njezin suprug, grof Wilhelm, poginuo je u borbi protiv ustanika koji su željeli svrgnuti Heinricha II. Lišena obitelji, posve se predala Kristu i njega je učinila baštinikom svoga posjeda. Sve što je nosila u srcu, očitovala je i u djelima. Napustila je svoj dvorac i dala 1043. sagraditi samostan u Gurku (slovenski Krka), u Koruškoj (danas okrug Sankt Veit an der Glan). Bio je to samostan sa 70 redovnica i 20 svećenika, a Ema ga je tako bogato obdarila da je poslužio i kao temelj za osnivanje biskupije u Gurku. Podigla je u Koruškoj čak dvadeset crkava. Zahvaljujući ostavštini svete Eme Krške osnovan je 1074. i glasoviti benediktinski samostan u Admontu (Štajerska), glasovit po bogatoj knjižnici.

   Posljednje godine života Ema je provela u samostanu u Gurku, a preminula je 29. lipnja 1045. Pripisuju joj se mnoga čudesa, a pobožni puk počeo ju je štovati odmah po njezinoj smrti. Blaženom ju je 21. studenoga 1287. proglasio papa Honorije IV, a papa Pio XI. proglasio ju je svetom 5. siječnja 1938. Njezin grob nalazi se od 1174. u kripti katedrale u Gurku (slovenski-Krška katedrala), a na grobu stoji natpis: „O, blažena Emo, biseru svih kreposti, utemeljiteljice Gurka, ti koja si sve svoje bogatstvo posvetila Kristu, ovdje počivaš u vječnom miru.“ Papa Ivan Pavao II. posjetio je 25. lipnja 1998. katedralu u Gurku i pomolio se na grobu svete Eme. Naročito ju časte u austrijskim pokrajinama Koruškoj i Štajerskoj te u Sloveniji. Zaštitnica je biskupije Gurk, pokrajine Koruške, rodilja i zdravih očiju te mnogih naselja, župa i kapela u Austriji i Sloveniji (Kozjansko-Rogatec, Pilštanj; Dolenjsko-Šentrupert, Mokronog; Gorenjsko-Žiri; Maribor).

 

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.