Sveci Sveta Berlinda

Sveta Berlinda

   Sveta Berlinda (Berlindis, Bellaude), benediktinska redovnica, rodila se u VII. stoljeću kao kći plemićke obitelji, grofa Odelarda i njegove supruge None. Prema predaji bila je nećakinja svetog Amanda (Amandusa), biskupa Tongerena-Maastrichta, velikog misionara Flandrije. Njezin otac, grof Odelard, razbaštinio ju je, kad je obolio od gube. Nije htjela piti iz njegove čaše, a on je to doživio kao uvredu. Sva svoja dobra ostavio je samostanu svete Gertrude, zaštitnice Nivellesa. Berlinda se tada povukla u samostan svete Marije u Moorselu, u blizini Aalsta, grada na rijeci Dender, 31 kilometar sjeverozapadno od Bruxellesa. Tamo je godinama živjela u krajnjem siromaštvu.

   Kad je njezin otac umro, Berlinda je postala pustinjakinja u Meerbekeu, danas selu u Denderstreeku, području u srcu Belgije (Istočna Flandrija). Tamo je njezin otac pokopan. Berlinda je posvetila život siromasima i nevoljnicima. Preminula je 702. u Meerbekeu. Zaštitnica je drveća i stoke, a naročito je omiljena u flamanskim poljodjelskim krajevima. Pripisuju joj se mnoga čudesa, a njezine relikvije počivaju u crkvi svetog Petra u Meerbekeu.

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.