Sveci Sveta Berlinda

Sveta Berlinda

   Sveta Berlinda (Berlindis, Bellaude), benediktinska redovnica, rodila se u VII. stoljeću kao kći plemićke obitelji, grofa Odelarda i njegove supruge None. Prema predaji bila je nećakinja svetog Amanda (Amandusa), biskupa Tongerena-Maastrichta, velikog misionara Flandrije. Njezin otac, grof Odelard, razbaštinio ju je, kad je obolio od gube. Nije htjela piti iz njegove čaše, a on je to doživio kao uvredu. Sva svoja dobra ostavio je samostanu svete Gertrude, zaštitnice Nivellesa. Berlinda se tada povukla u samostan svete Marije u Moorselu, u blizini Aalsta, grada na rijeci Dender, 31 kilometar sjeverozapadno od Bruxellesa. Tamo je godinama živjela u krajnjem siromaštvu.

   Kad je njezin otac umro, Berlinda je postala pustinjakinja u Meerbekeu, danas selu u Denderstreeku, području u srcu Belgije (Istočna Flandrija). Tamo je njezin otac pokopan. Berlinda je posvetila život siromasima i nevoljnicima. Preminula je 702. u Meerbekeu. Zaštitnica je drveća i stoke, a naročito je omiljena u flamanskim poljodjelskim krajevima. Pripisuju joj se mnoga čudesa, a njezine relikvije počivaju u crkvi svetog Petra u Meerbekeu.

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.