Sveci Blaženi Henrik Suzo

Blaženi Henrik Suzo

   Blaženi Henrik Suzo se rodio 21. ožujka 1295. u Überlingenu blizu Konstanza  iz plemićke obitelji Berg.  Ali umjesto prezimena svojega gruboga oca koristio je prezime svoje pobožne majke Suzo.  Sa 13 godina stupa u dominikanski samostan. Nakon gorljivog novicijata proživo je oko pet godina u mlakosti.

   Zatim je od svoje dvadesete pa do četrdesete godine proveo u oštroj pokori.  Od godine 1324. do 1327. nalazi se u Kölnu na visokoj školi, gdje mu je bio učitelj poznati učitelj Eckhard. Po povratku u Konstanz posvetio se propovjedanju pa nastupa od Švicarske do Nizozemske. Jednom zgodom je Blaženi Henrik propovjedao o Svetoj Misi te je govorio o vladanju i proživljavanju pobožnosti zavrijeme Pretvorbe.

   Kao najljepši primjer govorio je uspomenu na svoju dobru majku i njezinoj pobožnosti kod Pretvorbe. Evo tog primjera: Henrikov otac bio je grub, slab kršćanin. Ali majka je bila duboko pobožna kršćanka. Svaki dan je dolazila na Svetu Misu, i vrlo često na Svetu Pričest.  Mali Henrik je često puta pratio majku na Misu. I često puta bi se dogodilo da majka za vrijeme Pretvorbe zaplače. Djetetu je to bilo čudno. Jednog dana zapita majku: „Mama, mora li se plakati za vrijeme Pretvorbe?” „Ti ne moraš, sine!”– rekla je majka.

   „A moraš li ti, mama?” – nastavi mališan s pitanjem. Sveta majka dala je ovaj odgovor: „Sine, svaka Pretvorba je Veliki Petak. Moja duša tada vidi Spasitelja kako biva položen na Križ, kako Mu probijaju ruke i noge, kako umire.  Ja u duhu gledam svoga Boga, kako svaki put u svetoj Pretvorbi obnavlja svoju smrt. Zato, eto, prolijevam suze.”  Godine su prolazile. Mali Henrik postao je učeni dominikanac koji je na vrhuncu svoje slave i učenosti 1350. napisao „Knjigu vječne mudrosti.”

   I u toj knjizi je napisao ovo o svojoj majci: „Taj odgovor, da je svaka Pretvorba – Veliki Petak – odgovor je jedne priproste žene.  Pa ipak nešto toliko duboko i toliko lijepo krije se u njemu, da to nijedan učenjak ne bi mogao dublje i lijepše izreći.” Blaženi Henrik je bio velik štovatelj Blažene Djevice Marije. Pred smrt je bio prior dominikanaca u Ulmu. Tamo je umro 25. siječnja 1366.  U popis Blaženika upisao ga je Papa Grgur XVI. godine 1831.

tekst – sveci.net

fotografija – img.discogs.com

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.