Sveci Blaženi Bonaventura iz Potenze

Blaženi Bonaventura iz Potenze

   Blaženi Bonaventura iz Potenze (Bonaventura da Potenza), talijanski svećenik, franjevac konventualac, rođen je kao Carlo Antonio Gerardo Lavanga 4. siječnja 1651. u Potenzi, glavnom gradu talijanske regije Basilicate. Dijete siromašne i pobožne obitelji, prvih petnaest godina života proveo je u dječjim igrama i u vjerskom žaru koji ga je obuzimao već u ranoj mladosti. U redove franjevaca konventualaca pristupio je 1666. u gradu Nocera Inferiore (provincija Salerno, Campania), a za svećenika je zaređen 1675. u katedrali grada Amalfija (provincija Salerno). Bio je glasoviti misionar na području Campanije (južna Italija) i boravio u mnogim campanijskim samostanima (Aversa, Maddaloni, Amalfi, Ischia, Sorrento, Napulj). Odbijao je visoke službe i položaje, a 1703. prihvatio mjesto učitelja franjevačkih novaka u Noceri. Premješten je 1709. u Ravello (provincija Salerno), gdje je preuzeo duhovno vodstvo u tamošnjem samostanu. Kad bi dočuo da je u nekom mjestu izbila pošast kuge, odmah bi pohitio tamo i revno dvorio bolesnike.

   Temperamentni, vatreni južnjak, bio je odani štovatelj Blažene Djevice Marije, naročito njezinog Bezgrešnog začeća. Bio je pravi sin svetog Franje jer je nasljedovao njegovo siromaštvo i ljubav, čistoću i duh svladavanja. Njegova naročita vrlina bila je poniznost i poslušnost pa su ga i nazvali “svecem poslušnosti”. Pripisuju mu se mnoga čudesa, a imao je dar proroštva, poniranja u srca, levitacija i ekstaza. Mistik, preminuo je u Ravellu od posljedica gangrene, na današnji dan, 26. listopada 1711, pjevajući psalme. Prije nego su ga pokopali u crkvi svetog Franje, pronijeli su njegovo tijelo u procesiji gradskim ulicama. Pobožni narod slavio ga je kao pravoga sveca. Blaženim ga je proglasio 1755. papa Pio VI. Njegove relikvije nalaze se u Ravellu. U nadbiskupiji Amalfi-Cava de’ Tirreni svečano je 2011. proslavljena 300. obljetnica Bonaventurine smrti.

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.