Sveci Bl. Ivana Scopelli, djevica

Bl. Ivana Scopelli, djevica

Rođena je 1428. u gradu Reggio Emilia u Italiji. Svoj redovnički poziv počinje živjeti u svome obiteljskom domu kao karmelska mantelata, članica karmelske laičke bratovštine, noseći bijeli plašt ili mantelu. Nakon smrti svojih roditelja 1480. okupila je zajednicu žena srodnoga duha. Godine 1485. dobila je crkvu i kuću koja je pripadala humilatima i pretvorila je u karmelski samostan. Sestre su po bijelom plaštu nazvane „bijele sestre“. Nova zajednica pridružena je obnovljenoj Mantovanskoj kongregaciji. Blažena Ivana odlikovala se osobitom pobožnošću prema Blaženoj Djevici Mariji i asketskim životom. Kao priorica odbijala je sve miraze i darove ako nisu darovani kao milodar bez ikakvih uvjeta. Umrla je 9. srpnja 1491. u svom rodnom gradu. Papa Klement XIV odobrio je njezino liturgijsko štovanje 24. kolovoza 1771. Nakon dokinuća karmelićanskog samostana 1797., posmrtni ostatci bl. Ivane preneseni su u prvostolnicu grada Reggio Emilia 1803. godine.

Izvor: DRAGULJI KARMELA, Kratki životopisi karmelskih svetaca i blaženika; Jure Zečević, Terezita Kalinić; Karmelska izdanja; Zagreb; 2015

Foto: www.delcampe.net

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.