Vjera Jubilej milosrđa Papa u miru Benedikt XVI. nazočit će otvaranju Svetih vrata
Jubilej milosrđa Vjera

Papa u miru Benedikt XVI. nazočit će otvaranju Svetih vrata

Papa u miru Benedikt XVI. prihvatio je poziv pape Franje da nazoči svečanosti otvaranja Svetih vrata Vatikanske bazilike. Papa emeritus će stoga biti prisutan kad 8. prosinca, na svetkovinu Bezgrješnoga začeća, u predvorju Bazilike sv. Petra započne Jubilej milosrđa.

Posljednjih je nekoliko tjedana Sveti Otac Franjo više puta citirao Papu u miru na temu odnosa između milosrđa i istine. Na početku Sinode o obitelji podsjetio kako je „Crkva pozvana živjeti svoje poslanje u istini i da se ne mijenja prema prolaznim modama ili prevladavajućim mišljenjima. Istina štiti čovjeka i čovječanstvo od napasti autoreferencijalnosti i od preokretanja plodne ljubavi u sterilni egoizam, vjernog zajedništva u privremene sveze“. Stoga je naveo misao pape Benedikta XVI. iz Caritas in veritate: „Bez istine, ljubav upada u sentimentalizam. Ljubav postaje prazna ljuska koju se može arbitrarno ispuniti. To je fatalni rizik za ljubav u kulturi bez istine“.

Potom je na zaključku Sinode opet naveo riječi Pape emeritusa: „Milosrđe je zapravo središnja jezgra evanđeoske poruke, ono je samo Božje ime… Sve što Crkva govori i čini, očituje milosrđe koje Bog gaji prema čovjeku. Kad Crkva mora istaknuti neprepoznatu istinu ili izdano dobro, to uvijek čini potaknuta milosrdnom ljubavlju, kako bi ljudi imali život u obilju“.

Naviještajući Svetu godinu milosrđa u ožujku, papa Franjo je rekao: „Draga braćo i sestre, često sam razmišljao o tome kako Crkva može još više očitovati svoje poslanje da bude svjedokinja milosrđa. To je put koji započinje duhovnim obraćenjem. Zbog toga sam odlučio navijestiti Izvanredni jubilej u čijem će središtu biti Božje milosrđe“.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Radio Vatican

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.