Vjera Crkva Papa na dodjeli Nagrade Ratzinger: Više prostora ženi na odgovornim mjestima u Crkvi
Crkva

Papa na dodjeli Nagrade Ratzinger: Više prostora ženi na odgovornim mjestima u Crkvi

Papa Franjo s dobitnicima ovogodišnje Nagrade Ratzinger; Vatikan 17. studenoga 2918. (ANSA)

Teologija i umjetnost trebaju i dalje poticati i uzdizati moć Duha, izvor snage, radosti i nade – rekao je papa Franjo u prigodi uručenja Nagrade Ratzinger koja je ove godine dodijeljena profesorici Marianne Schlosser i arhitektu Mariju Botti

Na svečanosti, održanoj u Vatikanu, Papa se srdačno i sa zahvalnošću spomenuo Benedikta XVI., ističući kulturnu i duhovnu baštinu Pape emeritusa. Kao poštovatelji njegove kulturne i duhovne baštine, primili ste poslanje da ju njegujete i činite da i dalje rađa plodom, u onom snažno crkvenom duhu koji je Josepha Ratzingera obilježavao još od vremena njegove plodonosne teološke aktivnosti u mladosti (…) Ohrabrujem vas da nastavite proučavati njegove spise, ali i suočiti se s novim temama, u vezi s kojima je vjera pozvana na dijalog, (…) kao što je briga o stvorenomu kao zajedničkom domu, i zaštita dostojanstva ljudske osobe – istaknuo je papa Franjo.

Marianne Schlosser

Profesorica na Sveučilištu u Beču i duboko uvjerena, kao i Benedikt XVI., u važnost teologije u prenošenju vjere, te u omogućavanju dijaloga između akademskoga svijeta i vjernikā, Marianne Schlosser je, nakon bibličarke Anne-Marie Pelletier, druga žena dobitnica Nagrade Ratzinger. Vrlo je važno da se sve više priznaje prinos ženā na područjima teološkoga znanstvenog istraživanja i poučavanja teologije, koje se dugo smatralo gotovo isključivo za kler – napomenuo je papa Franjo te istaknuo da je stoga potrebno poticati njihov prinos i pronaći više prostora, u skladu sa sve većom prisutnošću žena posebno na raznim odgovornim crkvenim područjima, a ne samo na onom kulturnom.

Mario Botta

Od prošle se godine, osim za teologiju, Nagrada Ratzinger dodjeljuje i na području kršćanski nadahnutih umjetnosti. Ove je godine nagrada dodijeljena arhitektu Mariju Botti koji je u svojoj dugoj karijeri pokazao posebnu osjetljivost prema svetosti prostora, kako to pokazuju crkve koje je projektirao. U čitavoj povijesti Crkve, gdjegod se u svijetu proširio kršćanski navještaj, sakralne su građevine konkretno upućivale na Boga i na duhovnu dimenziju; izražavale su vjeru vjerničke zajednice – podsjetio je Papa. Stoga zadaća arhitekta, stvaraoca sakralnoga prostora u gradu ljudi, ima vrlo veliku vrijednost, te ju Crkva treba priznati i poticati, posebno kada prijeti opasnost od zaborava duhovne dimenzije, i od dehumanizacije gradskih prostora.

Izvor: radiovatican.va (Emanuela Campanile; Ariana Anić – Vatikan)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.