Vjera Crkva Papa na dodjeli Nagrade Ratzinger: Više prostora ženi na odgovornim mjestima u Crkvi
Crkva

Papa na dodjeli Nagrade Ratzinger: Više prostora ženi na odgovornim mjestima u Crkvi

Papa Franjo s dobitnicima ovogodišnje Nagrade Ratzinger; Vatikan 17. studenoga 2918. (ANSA)

Teologija i umjetnost trebaju i dalje poticati i uzdizati moć Duha, izvor snage, radosti i nade – rekao je papa Franjo u prigodi uručenja Nagrade Ratzinger koja je ove godine dodijeljena profesorici Marianne Schlosser i arhitektu Mariju Botti

Na svečanosti, održanoj u Vatikanu, Papa se srdačno i sa zahvalnošću spomenuo Benedikta XVI., ističući kulturnu i duhovnu baštinu Pape emeritusa. Kao poštovatelji njegove kulturne i duhovne baštine, primili ste poslanje da ju njegujete i činite da i dalje rađa plodom, u onom snažno crkvenom duhu koji je Josepha Ratzingera obilježavao još od vremena njegove plodonosne teološke aktivnosti u mladosti (…) Ohrabrujem vas da nastavite proučavati njegove spise, ali i suočiti se s novim temama, u vezi s kojima je vjera pozvana na dijalog, (…) kao što je briga o stvorenomu kao zajedničkom domu, i zaštita dostojanstva ljudske osobe – istaknuo je papa Franjo.

Marianne Schlosser

Profesorica na Sveučilištu u Beču i duboko uvjerena, kao i Benedikt XVI., u važnost teologije u prenošenju vjere, te u omogućavanju dijaloga između akademskoga svijeta i vjernikā, Marianne Schlosser je, nakon bibličarke Anne-Marie Pelletier, druga žena dobitnica Nagrade Ratzinger. Vrlo je važno da se sve više priznaje prinos ženā na područjima teološkoga znanstvenog istraživanja i poučavanja teologije, koje se dugo smatralo gotovo isključivo za kler – napomenuo je papa Franjo te istaknuo da je stoga potrebno poticati njihov prinos i pronaći više prostora, u skladu sa sve većom prisutnošću žena posebno na raznim odgovornim crkvenim područjima, a ne samo na onom kulturnom.

Mario Botta

Od prošle se godine, osim za teologiju, Nagrada Ratzinger dodjeljuje i na području kršćanski nadahnutih umjetnosti. Ove je godine nagrada dodijeljena arhitektu Mariju Botti koji je u svojoj dugoj karijeri pokazao posebnu osjetljivost prema svetosti prostora, kako to pokazuju crkve koje je projektirao. U čitavoj povijesti Crkve, gdjegod se u svijetu proširio kršćanski navještaj, sakralne su građevine konkretno upućivale na Boga i na duhovnu dimenziju; izražavale su vjeru vjerničke zajednice – podsjetio je Papa. Stoga zadaća arhitekta, stvaraoca sakralnoga prostora u gradu ljudi, ima vrlo veliku vrijednost, te ju Crkva treba priznati i poticati, posebno kada prijeti opasnost od zaborava duhovne dimenzije, i od dehumanizacije gradskih prostora.

Izvor: radiovatican.va (Emanuela Campanile; Ariana Anić – Vatikan)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.