Vjera Sinoda o obitelji 2015. Nadbiskup Chaput upozorio na nejasan jezik i prepuštanje važnih odluka biskupskim konferencijama
Sinoda o obitelji 2015. Vjera

Nadbiskup Chaput upozorio na nejasan jezik i prepuštanje važnih odluka biskupskim konferencijama

Kao što naše misli oblikuju naš govor, tako naš govor oblikuje naše razmišljanje i sadržaj naših rasprava. Neprecizan jezik vodi pomutnji u razmišljanju što ponekad vodi nesretnim ishodima – rekao je u subotu (10. listopada) philadelphijski nadbiskup, Charles Chaput, u svojem izlaganju u sinodskoj dvorani, koje je u cijelosti objavio National Catholic Register.

Često čujemo da Crkva treba biti „uključiva“. Ako time mislimo da treba biti strpljiva i ponizna, milosrdna i prihvaćati ljude, onda ćemo se s time svi složiti. Ali jako je teško uključiti one koji ne žele biti uključeni ili pak inzistiraju da ih se uključi pod njihovim uvjetima – primijetio je nadbiskup i pojasnio:

Mogu pozvati nekog u svoj dom i mogu kuću urediti tako da izražava što veću dobrodošlicu i toplinu. Ali osoba pred vratima svejedno mora odlučiti i ući. Ako preuredim svoju kuću po nacrtu posjetitelja ili stranca, moja će obitelj snositi troškove i moj dom više neće biti njihov dom. Pouka je jednostavna. Trebamo izražavati dobrodošlicu i pružati utočište svima koji iskreno traže Boga. Ali moramo ostati Crkva koja je predana Božjoj riječi, vjerna mudrosti kršćanske predaje i koja naviješta istinu Isusa Krista.

Kao drugi primjer, mons. Chaput je naveo izraz „jedinstvo u različitosti“. Crkva je „katolička“ ili univerzalna – rekao je – i trebamo poštovati mnoge razlike u osobnostima i kulturama koje postoje među vjernicima. Međutim, živimo u vremenu velikih globalnih promjena, nejasnoća i nemira. Naša je najhitnija potreba jedinstvo, a jedna od najvećih opasnosti je rascjepljivanje.

Trebamo biti vrlo oprezni oko prepuštanja važnih disciplinarnih i doktrinarnih pitanja nacionalnim ili regionalnim biskupskim konferencijama, osobito kad pritisak na takvo djelovanje prati duh samo-isticanja i otpora – kazao je philadelphijski nadbiskup, preporučujući da se u nadolazećim danima Sinode na umu ima važnost jedinstva, onoga što to jedinstvo zahtijeva i što nejedinstvo po važnim pitanjima implicira.

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.