Vjera Sinoda o obitelji 2015. Nadbiskup Chaput upozorio na nejasan jezik i prepuštanje važnih odluka biskupskim konferencijama
Sinoda o obitelji 2015. Vjera

Nadbiskup Chaput upozorio na nejasan jezik i prepuštanje važnih odluka biskupskim konferencijama

Kao što naše misli oblikuju naš govor, tako naš govor oblikuje naše razmišljanje i sadržaj naših rasprava. Neprecizan jezik vodi pomutnji u razmišljanju što ponekad vodi nesretnim ishodima – rekao je u subotu (10. listopada) philadelphijski nadbiskup, Charles Chaput, u svojem izlaganju u sinodskoj dvorani, koje je u cijelosti objavio National Catholic Register.

Često čujemo da Crkva treba biti „uključiva“. Ako time mislimo da treba biti strpljiva i ponizna, milosrdna i prihvaćati ljude, onda ćemo se s time svi složiti. Ali jako je teško uključiti one koji ne žele biti uključeni ili pak inzistiraju da ih se uključi pod njihovim uvjetima – primijetio je nadbiskup i pojasnio:

Mogu pozvati nekog u svoj dom i mogu kuću urediti tako da izražava što veću dobrodošlicu i toplinu. Ali osoba pred vratima svejedno mora odlučiti i ući. Ako preuredim svoju kuću po nacrtu posjetitelja ili stranca, moja će obitelj snositi troškove i moj dom više neće biti njihov dom. Pouka je jednostavna. Trebamo izražavati dobrodošlicu i pružati utočište svima koji iskreno traže Boga. Ali moramo ostati Crkva koja je predana Božjoj riječi, vjerna mudrosti kršćanske predaje i koja naviješta istinu Isusa Krista.

Kao drugi primjer, mons. Chaput je naveo izraz „jedinstvo u različitosti“. Crkva je „katolička“ ili univerzalna – rekao je – i trebamo poštovati mnoge razlike u osobnostima i kulturama koje postoje među vjernicima. Međutim, živimo u vremenu velikih globalnih promjena, nejasnoća i nemira. Naša je najhitnija potreba jedinstvo, a jedna od najvećih opasnosti je rascjepljivanje.

Trebamo biti vrlo oprezni oko prepuštanja važnih disciplinarnih i doktrinarnih pitanja nacionalnim ili regionalnim biskupskim konferencijama, osobito kad pritisak na takvo djelovanje prati duh samo-isticanja i otpora – kazao je philadelphijski nadbiskup, preporučujući da se u nadolazećim danima Sinode na umu ima važnost jedinstva, onoga što to jedinstvo zahtijeva i što nejedinstvo po važnim pitanjima implicira.

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.