Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Mons. Paglia: Jubilej milosrđa i primat molitve u životu Benedikta XVI.
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Mons. Paglia: Jubilej milosrđa i primat molitve u životu Benedikta XVI.

Približava se treća godišnjica odstupanja pape Benedikta XVI. od Petrove službe, 28. veljače 2013. godine, koje je najavio na današnji dan prije tri godine. U razgovoru za našu radiopostaju, mons. Vincenzo Paglia, predsjednik Papinskog vijeća za obitelj, nazvao je taj čin „velikom gestom ljubavi za Crkvu“ i „velikim djelom poniznosti“. Također je kao dirljiv trenutak istaknuo njegov prolaz kroz Sveta vrata Vatikanske bazilike, odmah nakon pape Franje.

Papa u miru time je želio svima reći da je Jubilej čin duboke vjere, a on ga živi u primatu ljubavi i molitve – ustvrdio je nadbiskup Paglia. S Petrova prvenstva on je prešao na prvenstvo klečanja pod križem u molitvi. On je izvanredan primjer za sve koji se približavaju posljednjim godinama svojega života. Tako valja ostarjeti: proživjeti zadnje godine u molitvi, u pribranosti, u otvaranju srca općoj Crkvi. Papa emeritus nam naznačuje „duhovnost starosti“ – smatra nadbiskup.

Također je podsjetio na kontinuitet među Papama u temi milosrđa: sv. Ivan XXIII. je rekao da je „došlo vrijeme milosrđa“, za papu Pavla VI. Drugi je vatikanski sabor bio poput dobroga Samarijanca prema našem mrtvom svijetu, sv. Ivan Pavao II. je o Božjem milosrđu napisao encikliku i utemeljio Nedjelju božanskoga milosrđa. Papa Benedikt XVI. je pak svoju prvu encikliku posvetio Božjoj ljubavi: „Deus caritas est“. Od Ivana XXIII. do Franje, tema milosrđa je nit koja se provlači papinstvom. Biti milosrdni – rekao je na kraju mons. Paglia – način je kako osjećati s Crkvom.

Izvor: radiovatican.hr

Foto: Stefano Spaziani

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.