Propovjedi Siniša Tumbas Loketić 5. nedjelja kroz godinu – propovijed
Propovjedi Siniša Tumbas Loketić

5. nedjelja kroz godinu – propovijed

Propovijed – 5.nedjelja kroz godinu, C.

Draga braćo i sestre!

Današnja liturgijska čitanja, nose jednu poruku ohrabrenja. Prorok Izajia u prvom čitanju, apostol Pavao, evanđelista Luka, svi oni danas ukazuju na jednu činjenicu, tako realnu, tako stvarnu – grijeh! Izajia, u duhu Staroga Zavjeta, govori o grijehu, o nečistoći usana. Kako riječ može povrijediti, kako može ražalostiti ljudsko srce, uvući ga u tugu i očaj. Ali, vidimo u prvom čitanju, Bog, svojom providnošću opomene čovjeka, a čovjek radostan, sretan i zadovoljan, mijenja sebe, svoje navike, svoj način govora i tada stvarnost postaje drugačija. Zapamtimo dragi prijatelji, dragi Bog ima jako puno načina da nas pridobije za sebe. Neće On tako lako odustati od čovjeka, tog ljubljenog čovjeka.          Apostol Pavao, progonio je Crkvu Božju, progonio je one koji su vjerovali u Gospodina Isusa Krista. Zar može netko učiniti većega grijeha u svome životu? Ipak, vidimo, Gospodin čini čudo i u njegovom životu – nije ga ostavio, brine se za njega. Tako dolazimo i do Petra. Stijene na kojoj počinje Crkva Božja! Najvećeg čovjeka kojemu Isus povjerava ključeve Kraljevstva Nebeskoga. Ali zamislite – Petar, govori Gospodinu: „Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine“. Nevjerojatno! Zar i Petar?! Može nam se na trenutak i učiniti, možemo postaviti pitanje: što li je taj grijeh?! Imamo danas, rekao bih, tri slučaja, tri primjera. Hajdemo još jednom ponoviti, a Vas molim dragi prijatelji, obratite pažnju:

  • Izajia: čovjek nečistih usana; možemo ovdje govoriti o grijehu ogovaranja, grijehu klevetanja, grijeh svjedočenja vjere svojim govorom, psovkama, lažima, šutnjom onda kada to ne treba, a i govorom kada mislimo da sve znamo i još mnogo toga…
  • Pavao: progonio je Gospodina, Crkvu: ovdje imamo konkretne grijehe koje je Pavao činio; ubio je čovjeka…..ali, ostavimo to tjelesno ubijanje, i razmislimo malo kolikim ljudima smo uništili vjeru svojim ponašanjem. Da li smo govorom, ponašanjem na radnim mjestima, na fakultetima, ulici, trgovini, ili bilo kojem drugom mjestu, naveli druge ljude da zajedno s nama, progone Crkvu Božju?! Napuste tu istu Crkvu?!
  • Petar: tako veliki čovjek! Ne piše u evanđelju zbog čega Petar tako govori, ali naglašava, da je grešan čovjek. Smatra se da nije dostojan Gospodina Isusa!

Mnogi od nas, braćo i sestre, mogu razmišljati u tom smjeru, da nismo dostojni Gospodina Isusa, njegove milosti, njegove pomoći. Ono što bih htio reći, jeste, kao i na početku misao sa kojom sam i krenuo propovijed, a to je ohrabrenje. Vidite, Isus nas nikada neće ostaviti tek tako, nikada. Vjerujem da će se poslužiti i našim grijehom, da nas ponovno privede k sebi, k njegovoj milosti. Sve to, da budemo bolji ljudi, bolji vjernici. Korak po korak – ne ide to tek tako! Dopustit će Isus da padnemo u potpunosti dole; i što se tiče molitvenog života, i duhovnog, i moralnog – sve će nam se poremetiti da bi u konačnici priznali: Gospodine, bez tebe smo ništa. Braćo i sestre! Otiđimo danas iz ove Crkve ohrabreni da nas Bog voli! Da nas Bog ljubi i da nas jako ali jako čeka u svoj zagrljaj! Čeka nas da nam pomogne u nošenju naših križeva i da nam pomogne da grijeh ne bude glavni u našem životu, nego blagoslov i milost. Amen.

Piše: Siniša Tumbas Loketić

Photo: https://pixabay.com/en/st-peter-s-basilica-vatican-catholic-1014258/

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.