Intervju Massimo Introvigne: Papa pobrkao svima račune
Intervju

Massimo Introvigne: Papa pobrkao svima račune

Putovanje kroz katolički svijet u vrijeme argentinskoga Pape, između „progresista“ zabrinutih zbog novih pogleda na obitelj i oduševljenih „konzervativaca“, očituje kako je Sveti Otac  svima pobrkao račune, smatra Massimo Introvigne, poznati i vrlo priznati talijanski sociolog.

Ma koji Papa „marksist ili komunist“, kojega vole samo „progresisti“, katolici i nekatolici? Besmislene su to definicije, isto kao što je neutemeljena teorija da papu Bergoglia ne podnose konzervativni vjernici. Ovaj se pontifikat ne može ocjenjivati sociološko-političkim kategorijama „desni-lijevi“, jer ih je sasvim  iskorijenio – tvrdi Massimo Introvigne, sociolog i pisac, utemeljitelj i ravnatelj Centra za proučavanje novih religija (Cesnzur), predsjednik odborâ ‘Da obitelji’, a kojeg u katoličkoj Italiji i Europi mnogi smatraju konzervativcem, dakle mogućim oporbenjakom papi Bergoglio-u.

Više se ne može govoriti o naprednjacima i konzervativcima – tvrdi Introvigne. Ako promatramo stanje rastavljenih koji su sklopili novi brak, onda bi kardinala Reinharda Marxa trebalo svrstati među progresiste a kardinala Gerharda Ludwiga Müllera u konzervativce. Ali ako promatramo što se u vrijeme pontifikata Benedikta XVI. događalo, a što se i danas događa, – razvidno je da Marx u svojoj knjizi, ‘Kapital’, brani zapadne tržišne sustave, zbog čega su ga žestoko napadali progresisti, dok je Müller u svim svojim knjigama vrlo blizak teologiji oslobođenja, a zato ga kritiziraju konzervativci. Ova dva primjera dokazuju koliko su te podjele usiljene i često pristrane, tim više u vrijeme pape Franje koji je „sasvim pomrsio račune“.

Na koji način? S okosnicom svoga  pontifikata: borbom protiv „gospodarstva koje ubija“; odnosno „sustava prevlasti u kojem nekoliko jakih globaliziranih moćnika  pokušava nametnuti svima svoje ideje“. Papa to naziva „ideološkim kolonizacijama“. Sveti Otac poziva u borbu protiv „spomenutih jakih sila“ – pojašnjava Introvigne –  koje se služe  gospodarskim i ideološkim kolonizacijama, odnosno napadom na život i obitelj; to su uvijek isti lobiji. U Sjedinjenim Državama Papa je „kritizirao konzervativce, dakle većinu američkih biskupa, jer svoju pozornost usredotočuju samo na pobačaj i homoseksulnost“, ali ne stoga jer tu borbu smatra pogrješnom, nego stoga jer ona ne uključuje i borbu protiv ideoloških kolonizacija, odnosno borbu protiv gospodarske kolonizacije i sustava globalne prevlasti.

Kada se pak u Rimu i u La Pazu  susreo s pučkim pokretima rekao je: „Opravdano je vaše kritiziranje financijskih nepravdi, ali budite pozorni jer napadi na život i obitelj dolaze iz isti sredina“. Papa Franjo dakle odstranjuje  i „desničare“ koji bi se bavili samo rodnom teorijom i pobačajem, i ljevičare koji  samo vide društvene nejednakosti. On smatra da se borba treba istodobno voditi protiv rodne teorije, pobačaja i društvenih nejednakosti – istaknuo je profesor Introvigne.

Pučko odobravanje Papina djelovanja također otklanja podjelu na desničare i ljevičare. Osvrćući se na Papinu popularnost, Introvigne tvrdi da propitivanje javnoga mnijenja, koje i on povremeno obavlja, očituje transverzalnost pučkog odobravanje, prisutno je u svim društvenim okvirima. Naravno, ne postoji jednodušnost, ali je i u tom slučaju razvidno kako su kategorije „desno-lijevo“ sasvim prevladane – zaključio je Introvigne.

Izvor: radovatican.va

Foto: croportal.ba

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.