Intervju Massimo Introvigne: Papa pobrkao svima račune
Intervju

Massimo Introvigne: Papa pobrkao svima račune

Putovanje kroz katolički svijet u vrijeme argentinskoga Pape, između „progresista“ zabrinutih zbog novih pogleda na obitelj i oduševljenih „konzervativaca“, očituje kako je Sveti Otac  svima pobrkao račune, smatra Massimo Introvigne, poznati i vrlo priznati talijanski sociolog.

Ma koji Papa „marksist ili komunist“, kojega vole samo „progresisti“, katolici i nekatolici? Besmislene su to definicije, isto kao što je neutemeljena teorija da papu Bergoglia ne podnose konzervativni vjernici. Ovaj se pontifikat ne može ocjenjivati sociološko-političkim kategorijama „desni-lijevi“, jer ih je sasvim  iskorijenio – tvrdi Massimo Introvigne, sociolog i pisac, utemeljitelj i ravnatelj Centra za proučavanje novih religija (Cesnzur), predsjednik odborâ ‘Da obitelji’, a kojeg u katoličkoj Italiji i Europi mnogi smatraju konzervativcem, dakle mogućim oporbenjakom papi Bergoglio-u.

Više se ne može govoriti o naprednjacima i konzervativcima – tvrdi Introvigne. Ako promatramo stanje rastavljenih koji su sklopili novi brak, onda bi kardinala Reinharda Marxa trebalo svrstati među progresiste a kardinala Gerharda Ludwiga Müllera u konzervativce. Ali ako promatramo što se u vrijeme pontifikata Benedikta XVI. događalo, a što se i danas događa, – razvidno je da Marx u svojoj knjizi, ‘Kapital’, brani zapadne tržišne sustave, zbog čega su ga žestoko napadali progresisti, dok je Müller u svim svojim knjigama vrlo blizak teologiji oslobođenja, a zato ga kritiziraju konzervativci. Ova dva primjera dokazuju koliko su te podjele usiljene i često pristrane, tim više u vrijeme pape Franje koji je „sasvim pomrsio račune“.

Na koji način? S okosnicom svoga  pontifikata: borbom protiv „gospodarstva koje ubija“; odnosno „sustava prevlasti u kojem nekoliko jakih globaliziranih moćnika  pokušava nametnuti svima svoje ideje“. Papa to naziva „ideološkim kolonizacijama“. Sveti Otac poziva u borbu protiv „spomenutih jakih sila“ – pojašnjava Introvigne –  koje se služe  gospodarskim i ideološkim kolonizacijama, odnosno napadom na život i obitelj; to su uvijek isti lobiji. U Sjedinjenim Državama Papa je „kritizirao konzervativce, dakle većinu američkih biskupa, jer svoju pozornost usredotočuju samo na pobačaj i homoseksulnost“, ali ne stoga jer tu borbu smatra pogrješnom, nego stoga jer ona ne uključuje i borbu protiv ideoloških kolonizacija, odnosno borbu protiv gospodarske kolonizacije i sustava globalne prevlasti.

Kada se pak u Rimu i u La Pazu  susreo s pučkim pokretima rekao je: „Opravdano je vaše kritiziranje financijskih nepravdi, ali budite pozorni jer napadi na život i obitelj dolaze iz isti sredina“. Papa Franjo dakle odstranjuje  i „desničare“ koji bi se bavili samo rodnom teorijom i pobačajem, i ljevičare koji  samo vide društvene nejednakosti. On smatra da se borba treba istodobno voditi protiv rodne teorije, pobačaja i društvenih nejednakosti – istaknuo je profesor Introvigne.

Pučko odobravanje Papina djelovanja također otklanja podjelu na desničare i ljevičare. Osvrćući se na Papinu popularnost, Introvigne tvrdi da propitivanje javnoga mnijenja, koje i on povremeno obavlja, očituje transverzalnost pučkog odobravanje, prisutno je u svim društvenim okvirima. Naravno, ne postoji jednodušnost, ali je i u tom slučaju razvidno kako su kategorije „desno-lijevo“ sasvim prevladane – zaključio je Introvigne.

Izvor: radovatican.va

Foto: croportal.ba

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.