Karmel o. Vjenceslav Mihetec Tko je o. Vjenceslav Mihetec, OCD ?
Intervju Karmel o. Vjenceslav Mihetec

Tko je o. Vjenceslav Mihetec, OCD ?

Poštovani čitatelji,

u više navrata smo objavljivali, a u budućnosti i nastavljamo, meditativne članke karmelićanina o. Vjenceslava Miheteca. Ovim putem bi željeli da Vas upoznamo sa najkraćim biografskim podatcima tog člana Hrvatske karmelske provincija sv. Oca Josipa.

Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) rođen je u Zagrebu 22. rujna – septembra 1945. od roditelja Danijela i Elizabete (r. Igrec), u obitelji s petoro djece. Osmogodišnju školu završava u Zagrebu, na Jordanovcu, 1960., godinem a srednju Učiteljsku školu 1965. Po završetku škole djeluje kao nastavnik u Radoboju i Bistri. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upisuje i potom napušta studij književnosti i filozofije te poslije odsluženja vojnog roka, 8. ožujka 1969. godine, ulazi u karmelski novicijat u Somboru. Ondje 9. ozujka 1970. godine polaže i svoje prve redovničke zavjete, dok svečane zavijete polaže 10. studenoga 1974. u Remetama u Zagrebu. Studirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, na Papinskom učilištu Teresianum u Rimu, a određeno vrijeme je boravio i na gori Karmelu u Svetoj Zemlji. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1975. godine u Zagrebu.

U hrvatskoj karmelskoj provinciji obnašao je brojne odgovorne službe: devet godina bio je župnik u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama, a potom i upravitelj Svetišta Majke Božje Remetske. Tijekom dva trogodišta služio je kao provincijal. Bio je predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara, prior u karmelićankim samostanima u Remetama i Krku, član odgojne skupine, magistar klerika i prefekt sjemeništa. Vršio je službu provincijalnog i samostanskog asistenta Karmelskog svjetovnog reda. Bio je i član Upravnog vijeća Duhovnog centra sv. Ivana od Križa u Remetama, a na „Školi molitve“ u sklopu Karmelskog studija praktične duhovnosti predavao je „Liturgiju časova“. Bio je glazbeno nadaren, svirao je orgulje, a subraća i župljani su ga cijenili i voljeli kao vrsnog animatora liturgijskih slavlja, iskrenog molitelja, poznavatelja hrvatske i remetske crkvene baštine, obnovitelja svetišta, osobu s osijećanjem za siromahe, predanog propovjednika, duhovnika i ispovjednika. Između 1994. godine i 2012. godine svakoga je četvrtka na Radio Sljemunu vodio meditativnu emisiju „Hvaljen Isus i Marija“, a sabiranjem izgovorenih riječi štampana je istoimena knjiga u dva toma.

U četvrtak, 12. veljače 2015., u 70. godini života, 45. godini redovništva i 40. godini svećeništva preminuo je o. Vjenceslav Mihetec u Zagrebu.

Deo teksta preuzet: OTAC GERARD – Glasilo Vicepostulature za upoznavanje Sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića, karmelićanina, prof. dr. sc. o. Jure Zečević OCD, Hrvatska karmeska provincija Svetoga oca Josipa, Sombor, 2015.

Foto: Hrvatska karmeska provincija Svetoga oca Josipa

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.