Karmel Iz života Karmelskog Reda Duhovne vježbe zajednice Karmelskog svjetovnog reda u Somboru
Iz života Karmelskog Reda

Duhovne vježbe zajednice Karmelskog svjetovnog reda u Somboru

Članovi Karmeslkog svjetovnog reda u Somboru

U Somborskom su Karmelu, od 28. rujna 2018. do 30. rujna 2018. god., održane redovite godišnje trodnevne duhovne vježbe za Karmelski svjetovni red koji u tom gradu djeluje. Voditelj duhovnih vježbi je bio o. Zlatko od sv. Josipa, Žuvela, OCD koji nas uveo u tajne vjere i Božjeg zakona i života po njemu.

O. Zlatko od sv. Josipa Žuvela OCD, voditelj duhovne obnove za članove Karmelskog svjetovnog reda

Zahvaljujući Duhu Svetom imali smo milost da naše tri sestre i brat potvrde svoju volju i želju za nasljedovanjem naše Majke Blažene Djevice Marije od gore Karmela i još žarkije življenje s Kristom, u Kristom i za Krista. Blažena Djevica Marija nas potiče kroz čin posvete i predanja Njoj kako bi Ona svojim majčinskim zagovorom i sestrinskom podrškom u nama izmolila i oblikovala prekrasni vrt duše u kojemu će vladati Bog. To je cilj karmelske duhovnosti, da Bog svojom ljubavlju i istinom potpuno ovlada čovjekovom dušom te postanemo rasadnicima svetosti u svetu.
U toku trodnevnih duhovnih vježbi Karmelski Svjetovni red je imao i Kapitul reda, redovite izbore, na kome je izabrana nova uprava Svjetovnog reda na tri godine.
Živjeti u nasljedovanju Gospodina našega Isusa Krista, slijedeći nauk i primjer svete Terezije od Isusa i svetog Ivana od Križa, a riječ Kristova neka u obilju prebiva u vama i sve ono što činite riječju i dijelom, činite u Imenu Gospodina našega Isusa Krista je pravilo i život svjetovnog karmelićanina na jedinom pravom putu koji vodi ka slavi Gospodnjoj. Bog nas vodi u zemlju koju je On odabrao…

s. Marijana od Kraljice Karmela, priorica OCDS Sombor

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.