Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Benedikt XVI: Svi su krštenici poslanici Kristovi
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Benedikt XVI: Svi su krštenici poslanici Kristovi

Pope Benedict XVI waves as he leaves after leading the Eucharist for the Solemnity of Epiphany on January 6, 2012 at St Peter's basilica at the Vatican. The pontiff appointed two new bishops during the mass. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS (Photo credit should read GABRIEL BOUYS/AFP/Getty Images)

Draga braćo i sestre!

Danas evanđelje (usp. Lk 10,1-12.17-20) predstavlja Isusa kako šalje sedamdeset i dvojicu učenika u sela kojima će proći, kako bi ih pripremili na njegov dolazak. To je jedna od vlastitosti evanđelista Luke koji ističe da poslanje nije pridržano samo dvanaestorici apostola, nego je prošireno i na ostale učenike. Isus doista kaže: “Žetva je velika, ali radnika malo” (Lk 10,2). U Božjem polju ima posla za sve. No, Isus se ne ograničuje samo na to da šalje, nego poslanicima daje i jasna i precizna pravila ponašanja. Ponajprije, šalje ih “po dva”, kako bi si međusobno pomagali i davali svjedočanstvo bratske ljubavi. Upozorava ih da će biti “kao janjci među vukovima”, a to znači da će morati biti miroljubivi bez obzira na sve i u svakoj situaciji nositi poruku mira. Neće sa sobom nositi ni odijela ni novca, da bi tako živjeli od onoga što im Providnost ponudi. Brinut će se za bolesne, označujući tako Božje milosrđe. Gdje budu odbačeni, otamo će otići, ograničavajući se na to da upozore sve na odgovornost odbijanja Kraljevstva Božjega. Sveti Luka ističe polet učenika poradi dobrih plodova njihova poslanja, te bilježi ovaj lijep Isusov izričaj: “Ne radujte se što vam se duhovi pokoravaju, nego radujte se što su vam imena zapisana na nebesima” (Lk 10,20). Neka ovo evanđelje u svim krštenicima probudi svijest o tome da su poslanici Kristovi, pozvani pripraviti mu put svojim riječima i svojim svjedočanstvom života.

Sutra polazim u Lorenzo di Cadore, gdje ću biti gost biskupa Trevisa u kući koja je već primala i moga časnoga prethodnika Ivana Pavla II. Godit će mi planinski zrak, a moći ću se i slobodnije posvetiti razmišljanju i molitvi. Želim svima, a osobito onima koji osjećaju najveću potrebu odmora, da im bude moguće otići na praznike, radi obnove fizičke i duhovne snage i povratka u zdravi kontakt s prirodom. Planine posebice potiču na uspon duha prema gore, na uzdizanje prema “visokoj mjeri” našeg čovještva, što je nažalost svakdanji život teži sniziti. U tom smislu, želim podsjetiti na peto Hodočašće mladih u Croce dell’Adamello, kamo je sveti otac Ivan Pavao II. dvaput išao. Hodočašće je proteklo ovih dana, a maloprije je imalo svoj vrhunac u svetoj misi proslavljenoj na oko 3000 metara nadmorske visine. Pozdravljajući biskupa Trenta i glavnog tajnika Talijanske biskupske konferencije, kao i vlasti Trenta, ponovno pozivam sve talijanske mlade na susret 1. i 2. rujna u Loretu.

Neka nas Djevica Marija uvijek brani, kako u poslanju tako i u pravednu odmoru, te mognemo radosno izvršavati svoje zadatke s plodovima u vinogradu Gospodnjem.

Izvor: vatican.va

Foto: www.vivelohoy.com

Uredio: Nikola Knezi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.