Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Benedikt XVI: Blagdan apostola Petra i Pavla – poticaj ujedinjenju svih Kristovih vjernika
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Benedikt XVI: Blagdan apostola Petra i Pavla – poticaj ujedinjenju svih Kristovih vjernika

Maločas je u vatikanskoj bazilici završilo svečano euharistijsko slavlje u čast svetih apostola Petra i Pavla, zaštitnika Rima i “stupova” sveopće Crkve. Kao svake godine, za tu su se svečanu prigodu u Rim okupili nadbiskupi metropoliti koje sam imenovao posljednjih godinu dana i kojima sam predao palij, liturgijski znak koji izražava vezu zajedništva koja ih povezuje s Petrovim nasljednikom. Koristim prigodu da još jednom od sveg srca pozdravim braću metropolite, pozivajući sve da mole za njih i za zajednice povjerene njihovoj pastoralnoj brizi. Osim toga, u povodu današnje svetkovine Crkva u Rimu i njegov biskup i ove su godine rado ugostili izaslanstvo koje je poslao carigradski ekumenski patrijarh. Časnu braću koja su u sastavu toga izaslanstva ponovno najsrdačnije pozdravljam i preko njih taj pozdrav upućujem Njegovoj Svetosti Bartolomeju I.

Blagdan apostola Petra i Pavla poziva nas, na poseban način, da usrdno molimo i predano radimo na ujedinjenju svih Kristovih vjernika. Kršćanski Istok i Zapad međusobno su vrlo bliski i mogu već računati na gotovo puno zajedništvo, kao što podsjeća Drugi vatikanski koncil, taj svjetionik što vodi naše korake na putu ekumenizma. Naši susreti, uzajamni posjeti, dijalozi koje trenutačno vodimo nisu dakle tek kurtoazne geste ili pokušaji da se postignu kompromisi, nego znak zajedničke volje da se učini sve što je u našoj moći da što prije prispijemo onom punom jedinstvu za koje je Krist moli u svojoj molitvi Ocu nakon Posljednje večere: “ut unum sint”. Među te se inicijative ubraja također “Pavlova godina”, koju sam proglasio jučer navečer u bazilici Sv. Pavla izvan zidina, upravo kod groba apostola Pavla. Riječ je o njemu posvećenoj jubilarnoj godini, koja će započeti 28. lipnja 2008. i završiti 29. lipnja 2009., a slavi se uz dvijetisućitu obljetnicu njegova rođenja. Želim da razne svečanosti koje će biti priređene tom prigodom pridonesu obnavljanju našega misijskog zanosa i intenziviraju odnose s našom istočnom braćom i s drugim kršćanima koji, poput nas, časte Apostola naroda.

Obratimo se sada Djevici Mariji, Kraljici apostola. Neka Gospodin po njezinu majčinskom zagovoru udijeli Crkvi koja je u Rimu i u čitavom svijetu da bude vazda vjerna evanđelju, čijoj su službi sveti Petar i Pavao posvetili svoj život.

Izvor: vatican.va

Foto: expertvoyance.fr

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.